Lubczyk - właściwości i zastosowanie

Piotr Kowalczyk
24.03.2022

Lubczyk ogrodowy to przyprawa, która poza nadawaniem potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, wykazuje również właściwości lecznicze. Jest to roślina, w przypadku której można wykorzystywać zarówno korzeń, jak i nasiona czy liście. Jest to także naturalny afrodyzjak. Co warto wiedzieć o właściwościach i zastosowaniu lubczyku?

Właściwości i zastosowanie lubczyku

Lubczyk to pod wieloma względami cenne i wartościowe ziele. Jego ludowe nazwy to lubiśnik lekarski, korzeń, łakotne ziele, mlecze.

Najwięcej cennych właściwości lubczyku znajduje się w jego korzeniu (co jednak nie oznacza, że należy rezygnować ze stosowania również liści czy nasion). Tu znajduje się duża ilość kwasów organicznych, olejków eterycznych, skrobi oraz cennych dla zdrowia fitosteroli (obniżających poziom cholesterolu czy chroniących przed chorobami serca). Regularne stosowanie w kuchni czy w formie naparów lubczyku pozytywnie wpływa także na układ moczowy, czy nerki, ziele często jest niezastąpione przy skutecznej walce z niestrawnością.

Ziele lubczyku znajdzie swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Może stanowić również doskonały środek do wspomagania zdrowia organizmu. Tu ziele nieocenione będzie w zastosowaniu przede wszystkim przy:

- problemach związanych z nieżytem układu moczowego,
- przeciwdziałaniu zakrzepom,
- profilaktyce miażdżycy,
- leczeniu łuszczycy,
- problemami związanymi z wrzodami żołądka,
- uporczywym kaszlu.
- oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- ciężkiej pracy fizycznej i umysłowej,
- walce ze wzdęciami i niestrawnością.

Ziele można dodawać regularnie do wszystkich posiłków lub pić napary z niego wykonane, które wykazują się bardzo dużą skutecznością działania.

Kuchenna odsłona lubczyku

Lubczyk to ziele o wyjątkowym smaku i aromacie, nic więc dziwnego w tym, że jest tak chętnie wykorzystywane w kuchni. Ziele można dodawać do potraw w całości bądź w wersji posiekanej. Nie należy przesadzać z jego ilością - to wyjątkowo aromatyczna przyprawa, której nie należy dawać zbyt dużo. Zioło lubczyku ma wyjątkowo szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych i owoców można, jak i sosów czy zup. Świetnie komponuje się także z twarożkiem czy ziemniakami.

 Afrodyzjak

Być może nie każdy jest świadomy tego, że lubczyk to ziele, które poza zastosowaniem w kuchni czy cennych właściwościach leczniczych, w pewnych kręgach znany jest również jako skuteczny, naturalny afrodyzjak. Wszystko dzięki zawartości olejków eterycznych, żywicy czy kumaryny -składników powodujących, że naczynia krwionośne rozszerzają się, wprowadzając organizm w stan pobudzenia. Zagłębiając się dobrze w tematykę mikstur wytwarzanych kilkaset lat wstecz, można zauważyć, ziele lubczyku w wielu przypadkach stanowiło podstawę przygotowania wywarów miłosnych. Wówczas uważano, że silnie oddziałuje on zarówno na męskie, jak i kobiece libido.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie