Płatki kukurydziane, musli, płatki owsiane – to najpopularniejsze produkty śniadaniowe, które łączymy z mlekiem czy jogurtem. Warto natomiast wiedzieć, że jest dla nich alternatywa. To granola, której nieco bliżej przyglądamy się w naszym poradniku.
Granola to mieszanka płatków zbożowych (najczęściej owsianych), orzechów, nasion oraz miodu lub innego słodzika. W odróżnieniu od wymienionych wcześniej produktów, wypieka się ją w piekarniku, aż stanie się chrupiąca i lekko zarumieniona. Często łączy się ją z suszonymi owocami, kokosem czy gorzką czekoladą.
Oba produkty są ze sobą nagminnie mylone, dlatego warto podkreślić, że musli to surowa mieszanka płatków i dodatków, której nie poddaje się obróbce cieplnej. Granola natomiast wymaga wypieczenia i zwykle jest lekko słodzona.
Podstawowe składniki granoili to:
Opcjonalnie do granoli można dodać kakao, cynamon, wanilię, wiórki kokosowe czy gorzką czekoladę.
Granola najlepiej smakuje z jogurtem, mlekiem lub napojem roślinnym. Można również stosować ją w formie dodatku do smoothie czy owsianki, jak i jeść jako samodzielna przekąskę.
Na koniec podkreślmy, że choć granola składa się ze zdrowych produktów, to nie należy z nią przesadzać – jest kaloryczna, a w wersji ze słodzikiem i owocami ma także wysoki indeks glikemiczny.