Jaka forma podawania ziemniaków jest najzdrowsza?

Mariusz Siwko
05.07.2025

Ziemniaki to wciąż podstawa polskiej kuchni. Jemy je na wszelkie sposoby, nie tylko jako dodatek do mięs, ale też sałatek. Co ważne, ziemniaki są bardzo wszechstronnym warzywem, które można podawać w różnorodnych formach. Która z nich jest najzdrowsza? Tego już dowiesz się z naszego poradnika. 

Gotowane w mundurkach

To jedna z najzdrowszych form podawania ziemniaków, szkoda, że tak rzadko praktykowana. Polega na ugotowaniu ziemniaków ze skórką, co pozwala zachować więcej witamin i składników mineralnych. Tak podane ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, dlatego śmiało mogą gościć w diecie diabetyków.

Pieczone

Pieczone ziemniaki to smak dzieciństwa, do którego warto wrócić także we własnej kuchni. Najlepiej piec te warzywa bez dodatku tłuszczu. Ta forma obróbki termicznej pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych ziemniaków, nie podnosząc również ich kaloryczności. Dla smaku polecamy posypać ziemniaki np. mieszanką suszonych siół.

Gotowane w wodzie

To najpopularniejsza forma serwowania ziemniaków, która polega na ugotowaniu warzyw po wcześniejszym obraniu ze skórki. Ziemniaki gotowane w wodzie są lekkostrawne i niskokaloryczne, ale tracą część witamin, zwłaszcza witaminy C, która jest wrażliwa na wysoką temperaturę i wypłukiwana podczas gotowania. Nadal natomiast jest to stosunkowo zdrowy posiłek, zwłaszcza w zestawieniu z np. frytkami.

Puree ziemniaczane

Puree jest bardzo smaczne, ale już nie tak zdrowe, ponieważ do jego przygotowywania potrzebne jest masło, opcjonalnie także śmietana. Opcjonalnie radzimy zastąpić masło innym tłuszczem, na przykład oliwą z oliwek, a zamiast śmietany czy mleka krowiego użyć mleka roślinnego.

Nie musimy natomiast chyba dodawać, że najmniej zdrową formą podawania ziemniaków jest frytki (zwłaszcza smażone w głębokim oleju) oraz oczywiście chipsy, będące źródłem szkodliwych tłuszczów trans.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie