Syrop z mniszka lekarskiego: na co pomaga? Jak go przygotować w domu?

Jerzy Biernacki
09.11.2020

Syrop z mniszka lekarskiego to stary i doskonale sprawdzony sposób chociażby na ból gardła. Sam mniszek lekarski jest rośliną pospolitą, powszechnie występującą w naszym kraju – potocznie określa się go mianem mlecza. Można go zbierać od wiosny na przydomowych trawnikach i łąkach, aby później przygotować z niego smaczny, a co najważniejsze – zdrowy syrop. Dlaczego warto? Jaki jest przepis na syrop z mniszka lekarskiego? Tego dowiesz się z naszego poradnika.

Właściwości syropu z mniszka lekarskiego

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest stosowanym od dawna naturalnym środkiem na infekcje górnych dróg oddechowych. Doskonale sprawdza się w łagodzeniu bólu gardła, gwarantując szybkie pozbycie się dolegliwości i tym samym przyspieszając leczenie infekcji. Ma świetne właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Warto również podkreślić, że syrop z mniszka lekarskiego wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne oraz detoksykacyjne, stąd można go stosować profilaktycznie, również w celu wzmocnienia odporności przed sezonem grypowym.

Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego?

Najpierw trzeba oczywiście zebrać kwiaty mniszka lekarskiego, co będzie świetną zabawą dla dzieci – warto planować to już od wczesnej wiosny. Zbiory przeprowadzamy zawsze rano, bo wtedy kwiaty są najdorodniejsze. Najlepszym miesiącem na zbieranie mniszka jest maj – kwiaty są już wtedy dostatecznie dojrzałe, dzięki czemu syrop nie będzie mieć charakterystycznego posmaku goryczy.

Gdy mamy już kwiaty mniszka lekarskiego, możemy zabrać się za przygotowanie syropu. W tym celu potrzebujemy 1 litra kwiatów, 2 cytryn, 1 litra wody oraz 1 kilograma cukru. Kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około kwadrans. W kolejnym kroku ostawiamy wywar na całą dobę do ostudzenia.

Kolejnego dnia wywar odcedzamy i dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż całość nabierze konsystencji miodu. Powinno to zająć do 2 godzin. Po ostudzeniu syrop przelewamy do słoiczków i chowamy w chłodnym, ciemnym miejscu – najlepiej w piwnicy lub spiżarni.

Syrop należy spożyć w ciągu kilku miesięcy od jego przygotowania, czyli powinien wystarczyć na całą jesień i początek zimy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.