Roszponka coraz częściej gości na stołach Polaków – i bardzo dobrze! Jest to nie tylko smaczne, ale też zdrowe warzywo, które ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Warto również znać właściwości roszponki, stanowiące główny powód, dla którego powinna ona być stałym elementem zbilansowanej diety. Dowiedz się więcej o tej pysznej i cennej dla ludzkiego organizmu sałacie.
Najważniejszym z nich jest beta-karoten, który m.in. odpowiada za zdrowy i piękny wygląd skóry. Dlatego włączenie roszponki do swojej diety szczególnie rekomendujemy osobom mającym problemy dermatologiczne, ale nie tylko.
Roszponka zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność oraz jest naturalnym przeciwutleniaczem i bierze udział w procesie produkcji kolagenu – niezbędnego składnika budulcowego skóry oraz kości.
Kolejnym cennym składnikiem roszponki jest witamina A. Warto wiedzieć, że zjedzenie zaledwie 100 gramów tej sałaty zaspokoi aż 142% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na tę witaminę, która m.in. ma wpływ na stan skóry, prawidłowe widzenie oraz funkcjonowanie układu odpornościowego.
Poza tym w roszponce znajdziemy jeszcze takie cenne składniki, jak witamina B6, żelazo, mangan i potas.
Absolutnie nie. Ciekawostką jest fakt, że około 92% składu tego warzywa stanowi woda. Znacznie mniej jest natomiast białka roślinnego oraz węglowodanów, natomiast roszponka niemal w ogóle nie zawiera tłuszczu. Jest to więc idealne uzupełnienie diety redukcyjnej.
To warto wiedzieć
100 gramów roszponki dostarcza organizmowi zaledwie 21 kilokalorii. Szukasz niskokalorycznego dodatku do obiadu czy kanapek? Trudno o lepszy wybór!
Dodatkowo wspomnijmy o tym, że roszponka ma niski indeks i ładunek glikemiczny. Spokojnie więc może znaleźć się w diecie cukrzyków lub osób z wyboru kontrolujących poziom cukru we krwi.
Roszponka ma charakterystyczny orzechowy smak. Może stanowić zarówno dodatek do dania głównego, jak i pyszną przekąskę. Świetnie nadaje się do sałatek, do okładania kanapek czy po prostu chrupania przed telewizorem. Bez problemu kupisz ją w dobrych sklepach warzywnych, choć możesz też uprawiać ją w doniczce w kuchni.