Dziś nieco zapomniane, dawniej niezastąpione. Napary to podstawa medycyny naturalnej. Stosowały je nasze babcie i mamy, natomiast dziś warto sobie o nich przypomnieć, ponieważ mogą stanowić fantastyczne uzupełnienie diety i element zdrowego stylu życia, w wielu przypadkach zastępując popularne suplementy diety czy nawet kosmetyki.
Napary to napoje przygotowywane poprzez zalanie wrzątkiem suszonych lub świeżych roślin, w tym owoców. Ta metoda obróbki pozwala uwolnić cenne składniki aktywne zawarte w roślinach, dzięki czemu mają one jeszcze lepszy wpływ na organizm. Napary nie są zarezerwowane tylko do picia – można je stosować również zewnętrznie w formie np. płukanek i okładów.
Napary można przygotowywać z najróżniejszych roślin, szczególnie tych stosowanych w ziołolecznictwie. Do tych najpopularniejszych zaliczymy:
Napary wykazują bardzo szerokie właściwości prozdrowotne i terapeutyczne oraz profilaktyczne. W zależności od tego, z czego je przyrządzimy, mogą m.in. wspomagać trawienie, pielęgnować włosy, łagodzić podrażnienia skóry i różnego rodzaju dermatozy, działać uspokajając, wzmacniać odporność czy działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Samodzielne przygotowanie naparu jest wręcz banalnie proste. Oto gotowa instrukcja:
Naprawdę warto spróbować domowych naparów, które stanowią łatwy i tani sposób m.in. na uzupełnienie niedoborów niektórych składników mineralnych i witamin, stanowiąc świetną alternatywę dla aptecznych suplementów diety.