Choć wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa i ma świetny wpływ m.in. na funkcjonowanie układu moczowego, to jednocześnie trzeba pamiętać, iż żurawina nie zawsze będzie pożądanym składnikiem diety. Są osoby, które wręcz powinny unikać jedzenia tego owocu, a przynajmniej znacząco ograniczyć jego spożycie. O kim mowa? Tego już dowiesz się z naszego artykułu.
Żurawina może wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i tym samym zwiększać ryzyko krwawienia. Przyjmując takie leki należy unikać jedzenia żurawiny lub przynajmniej skonsultować to z lekarzem prowadzącym.
Żurawina to owoc bogaty w szczawiany, które mogą przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Stąd też osoby z kamicą nerkową bezwzględnie powinny wykluczyć ten produkt ze swojej diety.
Żurawina jest owocem kwaśnym, co wielu osobom może odpowiadać pod względem smakowym, natomiast nie zapominajmy, że ta cecha owocu może również prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego. Z jedzeniem żurawiny muszą uważać osoby z chorobą refluksową, wrzodami żołądka lub nadwrażliwością żołądka.
Żurawina sama w sobie zawiera sporo cukru, a suszona – czyli najchętniej dodawana do płatków, musli etc. - często jest jeszcze dosładzana. Jedzenie żurawiny może zatem wpływać na poziom glukozy we krwi, co jest istotną informacją dla osób z cukrzycą. Te powinny wybierać jedynie naturalną żurawinę i spożywać ją z umiarem.
Jeśli jesteś na liście, to nie jest wcale powiedziane, że musisz zupełnie zapomnieć o istnieniu żurawiny. Na pewno natomiast należy traktować ją jako okazjonalny składnik diety, a najlepiej dodatkowo skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.