Kto powinien unikać żurawiny w diecie?

Maciej Piwowski
19.11.2024

Choć wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa i ma świetny wpływ m.in. na funkcjonowanie układu moczowego, to jednocześnie trzeba pamiętać, iż żurawina nie zawsze będzie pożądanym składnikiem diety. Są osoby, które wręcz powinny unikać jedzenia tego owocu, a przynajmniej znacząco ograniczyć jego spożycie. O kim mowa? Tego już dowiesz się z naszego artykułu.

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe

Żurawina może wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i tym samym zwiększać ryzyko krwawienia. Przyjmując takie leki należy unikać jedzenia żurawiny lub przynajmniej skonsultować to z lekarzem prowadzącym.

Osoby z kamicą nerkową

Żurawina to owoc bogaty w szczawiany, które mogą przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Stąd też osoby z kamicą nerkową bezwzględnie powinny wykluczyć ten produkt ze swojej diety.

Osoby z chorobami układu pokarmowego

Żurawina jest owocem kwaśnym, co wielu osobom może odpowiadać pod względem smakowym, natomiast nie zapominajmy, że ta cecha owocu może również prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego. Z jedzeniem żurawiny muszą uważać osoby z chorobą refluksową, wrzodami żołądka lub nadwrażliwością żołądka.

Osoby z cukrzycą

Żurawina sama w sobie zawiera sporo cukru, a suszona – czyli najchętniej dodawana do płatków, musli etc. - często jest jeszcze dosładzana. Jedzenie żurawiny może zatem wpływać na poziom glukozy we krwi, co jest istotną informacją dla osób z cukrzycą. Te powinny wybierać jedynie naturalną żurawinę i spożywać ją z umiarem.

Jeśli jesteś na liście, to nie jest wcale powiedziane, że musisz zupełnie zapomnieć o istnieniu żurawiny. Na pewno natomiast należy traktować ją jako okazjonalny składnik diety, a najlepiej dodatkowo skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie