Czym jest margaryna? Czy jest zdrowsza od masła?

Marek Szydełko
08.11.2024

Masło czy margaryna, margaryna czy masło? Ten spór trwa od bardzo dawna i wciąż brakuje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, który produkt jest zdrowszy. Pod względem walorów smakowych obiektywnie wygrywa masło, natomiast margaryna jest tańsza i… może być lepszym składnikiem zbilansowanej diety.

Co trzeba wiedzieć o margarynie?

Margaryna to produkt tłuszczowy otrzymywany z olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy czy – już coraz rzadziej - palmowy. Produkuje się ją w procesie uwodornienia lub estryfikacji, dzięki czemu uzyskiwana jest charakterystyczna, gęsta konsystencja, z zachowaniem łatwości rozsmarowywania. Pod tym względem margaryna zdecydowanie wygrywa z masłem, które w niskiej temperaturze twardnieje i nie jest zbyt wygodne w użytku zaraz po wyjęciu z lodówki.

Profil kwasów tłuszczowych

Masło zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych i naturalnie występujących tłuszczów trans. To produkt bardzo tłusty, dlatego jego nadmiar w diecie może mieć związek z podwyższonym ryzykiem chorób serca.

Margaryna z kolei jest produktem na bazie olejów roślinnych, zawierającym głównie tłuszcze nienasycone, korzystniejsze dla serca. Współcześnie produkowane margaryny praktycznie nie zawierają już tłuszczów trans.

Wpływ na cholesterol

Masło jest naturalnym źródłem cholesterolu, dlatego spożywanie go w większych ilościach może sprzyjać wzrostowi poziomu cholesterolu LDL, potocznie nazywanego „złym” cholesterolem, co z kolei stanowi czynnik ryzyka miażdżycy i chorób serca.

Margaryna natomiast może zawierać sterole roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, co działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy – dotyczy to jednak margaryn z wyższej półki, zalecanych w diecie osób z chorobą wieńcową.

Pochodzenie produktu

Masło to produkt naturalny, pochodzenia zwierzęcego, zawierający witaminy A, D i E, stąd w rozsądnych ilościach może stanowić składnik zdrowej diety. Ma przy tym niezaprzeczalne walory smakowe i jest niezastąpione w wielu daniach czy wypiekach.

Margaryna to produkt przetworzony, jedynie wzbogacany witaminami, którego skład zależy od danego producenta i może być zarówno dobry, jak i kontrowersyjny z punktu widzenia walorów zdrowotnych. margaryny może się różnić w zależności od producenta, dlatego warto czytać etykiety.

Wniosek? Margaryna z wyższej półki może być zdrowszym zamiennikiem masła, szczególnie w przypadku osób stosujących profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie