Zjełczałe jedzenie: co to właściwie oznacza?

Mariusz Siwko
23.03.2021

Większość z nas spotkała się z terminem jełczenia żywności. Nie wszyscy jednak wiedzą, co się właściwie pod nim kryje. Trzeba to wiedzieć, bo okazuje się, że zjełczałe produkty spożywcze są nie tylko niesmaczne, ale też mogą być potencjalnie groźne dla zdrowia. Z naszego poradnika dowiesz się, czym jest proces jełczenia i dlaczego nigdy nie należy jeść zjełczałej żywności.

Czym jest proces jełczenia?

Jełczenie to proces chemiczny zachodzący w żywności, który w głównej mierze sprowadza się do utleniania. Prowadzi to do zmniejszenia wartości odżywczej tłuszczy zawartych w produkcie spożywczym. Proces jełczenia powodują takie czynniki środowiskowe, jak światło (szczególnie ultrafioletowe), podwyższona temperatura oraz podwyższona wilgotność.

Zjełczała żywność wydziela bardzo specyficzny zapach, który można określić raczej mianem smrodu. Mało kto zdecydowałby się na jej zjedzenie, choć w początkowej fazie aromat jest jeszcze dość znośny, co może uśpić czujność.

Jeśli chodzi o produkty spożywcze, które są najbardziej narażone na jełczenie, to należy tutaj wymienić przede wszystkim:

  • masło,
  • orzechy,
  • oleje roślinne,
  • migdały,
  • pestki dyni i słonecznika.

Co łączy te produkty? Wszystkie są zasobne w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu, natomiast proces jełczenia drastycznie pogarsza ich właściwości zdrowotne.

Dlaczego nie wolno jeść zjełczałej żywności?

Powodem jest nie tylko nieprzyjemny odór, ale także fakt, iż zjełczałe produkty spożywcze nie mają prawie żadnych właściwości odżywczych – mogą dostarczyć jedynie węglowodanów. Proces jełczenia niszczy nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E i z grupy B.

Jełczenie powoduje również wydzielanie się toksycznych związków chemicznych, które mają wpływ na powstawanie tzw. stresu oksydacyjnego. Jest on jedną z głównych przyczyn takich chorób, jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, wiele nowotworów oraz choroba Alzheimera.

Wniosek jest zatem prosty: jeśli natkniesz się na zjełczałe jedzenie, to od razu wyrzuć je do śmieci. Pamiętaj również o prawidłowym przechowywaniu produktów podatnych na ten proces – trzymaj je w ciemności, w chłodzie i warunkach obniżonej wilgotności.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.