Zdrowe produkty spożywcze, których nie powinno się blendować

Remigisz Szulc
19.05.2020

Blendowanie stało się szalenie popularne. Blender jest tanim, uniwersalnym sprzętem kuchenny, który świetnie nadaje się chociażby do przygotowywania domowych koktajli czy zdrowych soków. Może nawet pełnić rolę alternatywy dla znacznie droższej wyciskarki wolnoobrotowej. Zanim jednak zapędzisz się w robieniu soków i koktajli ze wszystkich produktów, jakie masz pod ręką, to najpierw przeczytaj nasz poradnik. Podpowiadamy w nim, których produktów spożywczych nie powinno się miksować w blenderze – zwłaszcza dla dobra tego sprzętu.

Bardzo twarde produkty

Blender nie jest stworzony do mielenia orzechów, kości, ziaren kawy, kakaowca czy chociażby mrożonych owoców. Jego ostrza są wbrew pozorom dość delikatne, dlatego miksując wspomniane produkty bardzo szybko doprowadzisz do awarii urządzenia. Jeśli chcesz przygotować domowy sorbet owocowy, to wcześniej rozmroź produkty. Ziarna kawy czy tym bardziej orzechy należy natomiast mielić w specjalnych młynkach.

Zielone warzywa liściaste

Dietetycznym hitem ostatnich lat są domowe soki i koktajle z jarmużem oraz szpinakiem. Mnóstwo osób idzie za tą modą i zaczyna wykorzystywać te warzywa w swoich kuchniach, najczęściej wrzucając je do misy blendera. Niestety, to co z tego wychodzi wygląda mało apetycznie. Efektem jest brunatna maź przypominająca różne rzeczy, ale na pewno nie zdrowy napój. Aby tego uniknąć nigdy nie blenduj i nie wyciskaj liści zielonych warzyw w temperaturze pokojowej. Należy je wcześniej przemrozić lub wyjąć prosto z lodówki.

Czosnek

Napój na bazie przetartego czy zmiażdżonego ząbka czosnku to świetny sposób na wzmocnienie odporności. Problem w tym, że mamy tutaj do czynienia z niezwykle aromatycznym i specyficznie pachnącym warzywem. Nie chodzi nawet o to, że sam czosnek – powiedzmy to sobie szczerze – śmierdzi. Znacznie gorsze w tym wszystkim jest to, iż zapachem warzywa przejdą elementy blendera. Pozbycie się tego aromatu jest trudne, przez co kolejne soki, sorbety czy koktajle, także owocowe, będą lekko pachnieć czosnkiem.

Imbir

Kolejna bardzo aromatyczna przyprawa, która nie nadaje się do miksowania w blenderze. Mamy tutaj na myśli korzeń imbiru, który poza wspaniałym zapachem i zdrowotnymi właściwościami jest również rośliną mocno włóknistą. Te włókna podczas blendowania będą wyjątkowo problematyczne, a sama konsystencja gotowego soku czy przecieru raczej nie zachęci do jego spożycia. Lepiej więc dodawać już starty lub posiekany imbir.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.