Zupy krem nie są oczywiście żadną nowością, natomiast w wielu polskich domach wciąż podchodzi się do nich z dystansem. Warto się do nich przekonać, ponieważ pod kilkoma względami wyraźnie dystansują klasyczne zupy. Przykłady? Znajdziesz je w naszym poradniku.
Tak, zupy krem to propozycja dla osób, które lubią czuć, z czego właściwie została przyrządzona zupa. Smak jest znacznie bardziej wyrazisty niż w klasycznej zupie, co wynika z faktu użycia większej ilości warzyw i ich ograniczonej obróbki (dzięki czemu smak nie jest usuwany wraz z parującą wodą).
Zupę krem może przygotować dosłownie każdy, nawet osoby niemające większego pojęcia o gotowaniu. Przykładowo: do kremu z pomidorów potrzebujemy tylko dwóch puszek pomidorów bez skórki, odrobiny bazylii, soli, pieprzu, ewentualnie czosnku i to wszystko. Blendujemy do uzyskania gładkiej struktury i podajemy po podgrzaniu.
Czas przygotowania zupy krem to kolejny argument przemawiający za przekonaniem się do tego dania. Jeśli wpadasz do domu po pracy i rodzina od progu woła, że chce obiad, to prawdopodobnie nie ma szybszego sposobu na zaspokojenie głodu.
Jeśli Twoje dziecko pluje standardową zupą, a chcesz przemycić więcej warzyw do jego diety, to koniecznie spróbuj zupy krem. Dobrze zblendowana nie zawiera żadnych grudek, nie pływają w niej kawałki mięsa i rozpadających się warzyw, dzięki czemu całość prezentuje się też bardziej estetycznie.
W zupie krem jest więcej cennych składników odżywczych. Gęsta struktura zupy powoduje przy tym, że szybciej się nią najadamy, co może sprzyjać gubieniu zbędnych kilogramów. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, to koniecznie włącz do niej właśnie zupy krem.