Syrop z chrzanu jest – zaraz obok syropu z cebuli – jednym z najskuteczniejszych domowych środków na przeziębienie i wzmocnienie odporności. W wielu domach nadal praktykuje się przyrządzanie tej mikstury, co jest świetnym pomysłem, szczególnie jeśli mamy małe, wiecznie chorujące dzieci. Syrop z chrzanu, nazywany też naturalnym antybiotykiem, ma doskonałe właściwości zdrowotne i wspierające układ immunologiczny. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, dlatego zabierz się za to jeszcze przed nadejściem jesieni.
Chrzan jest szczególnie polecany osobom, które mają problemy z zatokami – a to dość częsta przypadłość w sezonie przeziębienia i grypy. Warto go stosować również na ból i zapalenie gardła. Powszechnie znany jest bardzo pozytywny wpływ chrzanu na funkcjonowanie stawów, dlatego syrop z tego korzenia śmiało można polecić osobom cierpiącym na bóle reumatyczne czy schorzenia kręgosłupa.
Zaznaczmy również, że najcenniejsze właściwości ma surowa postać chrzanu. Trudno natomiast byłoby zjeść choćby kawałek tego korzenia. Jest bardzo ostry w smaku, dlatego większość osób miałaby poważne trudności, aby go przełknąć. Dlatego dużo lepszym pomysłem będzie przyrządzenie domowego syropu, którego smak można złagodzić na różne sposoby.
Do przygotowania takiego syropu potrzebujesz zaledwie kilku powszechnie dostępnych składników. Zapisz sobie na liście zakupów:
Teraz możesz już zabrać się do dzieła. Zetrzyj około 200 gramów chrzanu na drobno. Dodaj do szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie dodaj 200 gramów miodu oraz 4 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Całość dokładnie zblenduj, aż uzyskasz aksamitną papkę. Gotowy produkt należy jeszcze odsączyć przez gazę – użyj dużo siły, aby wycisnąć maksymalną ilość soku. Gotowe.
Syrop z chrzanu można pić kilka razy dziennie po jednej łyżeczce. Należy przy tym pamiętać, aby nigdy nie przyjmować go bez rozcieńczenia wodą (pomimo dodania miodu jest ostry w smaku i na pewno nie przypadnie do gustu dzieciom) oraz na pusty żołądek.