O właściwościach alg wiemy już bardzo dużo, ale rzadko zdajemy sobie sprawę z mnogości ich gatunków, a co za tym idzie także wpływu na nasz organizm. Najczęściej kojarzymy je z kosmetykami pozwalającymi zatrzymać młodość.
O właściwościach alg wiemy już bardzo dużo, ale rzadko zdajemy sobie sprawę z mnogości ich gatunków, a co za tym idzie także wpływu na nasz organizm. Najczęściej kojarzymy je z kosmetykami pozwalającymi zatrzymać młodość.
Obok spiruliny to druga alga słodkowodna o wyjątkowych właściwościach. Przede wszystkim wyróżnia ją intensywnie zielony kolor, który zawdzięcza dużej zawartości czystego chlorofilu. Posiada go od 3 do 5%, co plasuje ją na pierwszym miejscu wśród wszystkich roślin. Poza tym zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę C, A, cukry, kwasy nukleinowe, mikroelementy.
Niezwykłą właściwością chlorelli jest jej właściwość czterokrotnego namnażania w ciągu 20 godzin. Dzięki temu po spożyciu bardzo szybko regeneruje uszkodzone komórki. I ta właśnie zdolność chlorelli wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Przede wszystkim choleralla ceniona jest za swoje właściwości detoksykacyjne. Skutecznie usuwa z organizmu wszystkie toksyny. Szczególnie wspomaga pracę wątroby, która jest głównym narządem detoksykacyjnym uwalniającym organizm od wszelkich szkodliwych substancji, zwłaszcza alkoholu, metali ciężkich, pestycydów i innych substancji chemicznych.
To kupisz: Chlorella tabletki KenayAG
Według Amerykanów ta niezwykła alga jest najbardziej skutecznym środkiem na kaca. Warunkiem jednak jest przyjęcie jej 2 godziny przed rozpoczęciem picia. Jej właściwości namnażania pozwalają na uzupełnienie wszystkich wypłukiwanych przez alkohol związków. Umiarkowane wypicie alkoholu w ogóle nie musi skutkować kacem. Dodatkowo alga zregeneruje wątrobę.
Chlorella ma także wiele innych właściwości potwierdzonych badaniami:
Chlorella pozwala na utrzymanie równowagi organizmu eliminując wszystkie trujące substancje. Dodatkowo uzupełnia go o takie składniki jak karoten, kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor i błonnik.
Artykuł sponsorowany