Serek wiejski czy serek grani? Który jest zdrowszy?

Jerzy Biernacki
11.04.2025

Choć wyglądają i smakują całkiem podobnie, to nie są takie same. Nie należy stawiać znaku równości między serkiem wiejskim a serkiem grani. Oba mają swoich zagorzałych zwolenników, natomiast warto wiedzieć, że różnią się składem, a tym samym właściwościami odżywczymi. Który z nich jest zatem zdrowszy? Zajrzyj do naszego poradnika.

Serek wiejski

Serek wiejski to ziarnisty twaróg z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki. Ma łagodny smak, charakteryzuje się niską lub umiarkowaną zawartością tłuszczu, natomiast dostarcza sporej ilości białka.

Serek wiejski to dobry wybór dla osób aktywnych, będących na diecie wysokobiałkowej, a także redukcyjnej. To dość uniwersalny produkt spożywczy, fajny do kanapek, sałatek czy jako samodzielna przekąska.

Serek grani

Serek grani również jest twarogiem ziarnistym, natomiast mocniej zmielonym i zawierającym więcej śmietanki. Dzięki temu ma bardziej kremowy smak, przyjemniejszą konsystencję, ale też charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu.

W porównaniu z serkiem wiejskim, grani jest produktem bardziej kalorycznym i sycącym. To dobry wybór dla osób, które chcą włączyć twaróg do swojej diety, ale nie przepadają za ziarnistą konsystencją twarożku wiejskiego.

Werdykt?

Serek wiejski może uchodzić za zdrowszy, ponieważ zawiera więcej białka, ale mniej tłuszczu. Grani z kolei lepiej sprawdza się jako przekąska, ponieważ może być smaczniejszy dla większości osób. Oba produkty śmiało mogą gościć w diecie każdego, kto stawia na świadome odżywianie – to dużo lepszy wybór niż np. deserki owocowe czy inne słodzone przekąski do jedzenia łyżeczką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie