Kaszel, czy to suchy, czy mokry, jest bardzo męczącym objawem – najczęściej infekcji górnych lub dolnych dróg oddechowych. Początkowo można spróbować sobie z nim poradzić sprawdzonymi domowymi sposobami. Wystarczy przyrządzić syrop na kaszel ze składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Oto trzy bardzo proste przepisy.
Do przyrządzenia tego syropu potrzebujesz tylko kilku liści tymianku, około pół kilograma cukru i wody. Wrzuć liście do litrowego słoika (do 1/3 wysokości naczynia), następnie zagotuj litr wody z cukrem i zalej substancją liście tymianku. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 dni.
Po przecedzeniu mikstury przez gazę uzyskasz syrop, który można przyjmować 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Wszystkie składniki tego syropu mają właściwości wzmacniające układ odpornościowy, co jest kluczowe w sytuacji, gdy kaszel ma związek z trwającą infekcją.
Miód wlej do małego słoika o pojemności 250 ml (do ¾ wysokości). Dodaj 10 plasterków cytryny ze skórą (po wcześniejszym wyparzeniu) i posyp startym imbirem. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny w zamkniętym słoiku.
Syrop sprawdzi się nie tylko na kaszel (przyjmuj po 1 łyżeczce dziennie), ale też w okresach infekcyjnych do wzmocnienia naturalnej odporności, na przykład dodawany do herbaty.
To prawdopodobnie najbardziej znany domowy syrop na kaszel, który nie jest może zbyt smaczny, za to może się okazać naprawdę skuteczny – zwłaszcza u dzieci.
Do przygotowania syropu potrzebujesz 2 średnich cebul, które należy obrać i drobno posiekać, następnie przełożyć do miseczki, dodać kilka łyżek cukru lub miodu i dokładnie wymieszać. Ostaw na 5 godzin, następnie odcedź sok i podawaj po jednej łyżeczce co około 3 godziny.