Proste przepisy na domowe syropy na kaszel

Remigisz Szulc
10.07.2023

Kaszel, czy to suchy, czy mokry, jest bardzo męczącym objawem – najczęściej infekcji górnych lub dolnych dróg oddechowych. Początkowo można spróbować sobie z nim poradzić sprawdzonymi domowymi sposobami. Wystarczy przyrządzić syrop na kaszel ze składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Oto trzy bardzo proste przepisy.

Syrop z tymianku

Do przyrządzenia tego syropu potrzebujesz tylko kilku liści tymianku, około pół kilograma cukru i wody. Wrzuć liście do litrowego słoika (do 1/3 wysokości naczynia), następnie zagotuj litr wody z cukrem i zalej substancją liście tymianku. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 dni.

Po przecedzeniu mikstury przez gazę uzyskasz syrop, który można przyjmować 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

Wszystkie składniki tego syropu mają właściwości wzmacniające układ odpornościowy, co jest kluczowe w sytuacji, gdy kaszel ma związek z trwającą infekcją.

Miód wlej do małego słoika o pojemności 250 ml (do ¾ wysokości). Dodaj 10 plasterków cytryny ze skórą (po wcześniejszym wyparzeniu) i posyp startym imbirem. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny w zamkniętym słoiku.

Syrop sprawdzi się nie tylko na kaszel (przyjmuj po 1 łyżeczce dziennie), ale też w okresach infekcyjnych do wzmocnienia naturalnej odporności, na przykład dodawany do herbaty.

Syrop z cebuli

To prawdopodobnie najbardziej znany domowy syrop na kaszel, który nie jest może zbyt smaczny, za to może się okazać naprawdę skuteczny – zwłaszcza u dzieci.

Do przygotowania syropu potrzebujesz 2 średnich cebul, które należy obrać i drobno posiekać, następnie przełożyć do miseczki, dodać kilka łyżek cukru lub miodu i dokładnie wymieszać. Ostaw na 5 godzin, następnie odcedź sok i podawaj po jednej łyżeczce co około 3 godziny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie