Pestki dyni wśród dietetyków i osób zajmujących się zdrowym żywieniem od wielu lat cieszą się dużym uznaniem. Wszystko to za sprawą zawartych w nich cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Co dokładnie znajdziemy w ich składzie? Kto szczególnie powinien na stałe wprowadzić je do swojej diety? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.
Pestki dyni stanowią jedno z lepszych źródeł cynku - pierwiastka odpowiadającego za płodność i jakość nasienia u mężczyzn. W ich składzie znajdziemy także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę serca, korzystnie wpływają na odporność organizmu oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworów. Pestki dyni zawierają także witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C oraz witaminę E. Dodatkowo dostarczają one do organizmu znaczących ilości potasu i selenu biorących udział w utrzymywaniu homeostazy organizmu oraz błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienia, reguluje poziom cukru we krwi oraz sprzyja procesom odchudzania. Do swojej diety powinni wprowadzić je także weganie i wegetarianie, ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza.
Ze względu na bogaty skład, pestki dyni warto jak najczęściej przemycać do swojej diety. Skutecznie podniosą ona wartość odżywczą oraz walory smakowe nawet najprostszych potraw. Świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie różnego rodzaju sałatek, zup, sosów, koktajli, wypieków, owsianek a nawet kanapek. Z powodzeniem możemy także chrupać je w ciągu dnia jako zdrową, naturalną przekąskę.
Pamiętaj!
Pestki dyni ze względu na wysoką zawartość tłuszczu są produktem dość kalorycznym - jedna łyżeczka dostarcza ok. 60 kcal. W związku z tym osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich spożyciem.
Artykuł partnera.