To odwieczny dylemat, przed którym stają fani jabłek. Są dwie szkoły: jedni obierają jabłko ze skórki, szczególnie dając je dzieciom, inni tego nie robią, ponieważ nie widzą w tym żadnego sensu. Kto ma rację? Sprawa jest nieco bardziej zawiła niż mogłoby się wydawać.
Podstawowym argumentem za obieraniem jest zmniejszenie ilości przyjmowanych pestycydów. Oczywiście nie ma to znaczenia w sytuacji, gdy wybieramy jabłka z ekologicznej uprawy, ale na takie coraz trudniej jest trafić.
Obranie jabłka ze skórki może również ułatwić jego zjedzenie i strawienie, co jest ość istotne dla osób starszych oraz mających wyjątkowo wrażliwy układ pokarmowy.
Jesteśmy bliżsi teorii, że korzystniej jest jednak zjadać jabłko ze skórką. Przede wszystkim dlatego, że skórka zawiera dużo błonnika, witamin (zwłaszcza witaminy C) i przeciwutleniaczy. Może również poprawiać smak jabłka.
Jeśli obawiasz się pestycydów, to rozwiązaniem jest dokładne mycie jabłek przed zjedzeniem – należy to zrobić zawsze wtedy, gdy wybieramy owoce ze sklepu, co do których pochodzenia nie mamy pewności.
Opcjonalnie, choć jest to nieco trudniejsze, warto sięgać po ekologiczne jabłka. Są droższe, mniej dostępne, natomiast można je jeść bez obaw wraz ze skórką.