Białko to podstawowy składnik odżywczy ludzkiego organizmu. Jego źródeł można szukać zarówno wśród produktów roślinnych, jak i zwierzęcych, dzięki czemu nawet osoby będące na diecie wegańskiej mogą uniknąć ryzyka niedoborów. Najlepsze źródła białka roślinnego i zwierzęcego wymieniamy w naszym poradniku.
Wśród produktów roślinnych jest mnóstwo takich, które mogą zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na białko w diecie. Do tych najbardziej zasobnych w białko roślinne zaliczymy:
Białko pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajane przez ludzki organizm. Wybór produktów spożywczych zasobnych w ten składnik jest również znacznie większy, co sprzyja urozmaiceniu diety. Jeśli nie masz problemu z jedzeniem produktów odzwierzęcych, to źródeł białka szukaj przede wszystkim w:
Warto również zauważyć, że wymienione źródła białka roślinnego i zwierzęcego są produktami powszechnie dostępnymi w sklepach, również w dyskontach czy w wielu sklepikach osiedlowych. Bazując na nich można ułożyć urozmaicony, smaczny jadłospis, w tym dla osób na diecie cukrzycowej, redukcyjnej czy sportowej.