Najlepsze źródła biała roślinnego i zwierzęcego

Antoni Kwapisz
12.01.2024

Białko to podstawowy składnik odżywczy ludzkiego organizmu. Jego źródeł można szukać zarówno wśród produktów roślinnych, jak i zwierzęcych, dzięki czemu nawet osoby będące na diecie wegańskiej mogą uniknąć ryzyka niedoborów. Najlepsze źródła białka roślinnego i zwierzęcego wymieniamy w naszym poradniku.

Białko roślinne

Wśród produktów roślinnych jest mnóstwo takich, które mogą zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na białko w diecie. Do tych najbardziej zasobnych w białko roślinne zaliczymy:

  • Tofu;
  • Soczewicę;
  • Ciecierzycę;
  • Orzeszki ziemne;
  • Migdały;
  • Spirulinę;
  • Komosę ryżową;
  • Nasiona chia;
  • Nasiona konopi;
  • Hummus;
  • Soję;

Białko zwierzęce

Białko pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajane przez ludzki organizm. Wybór produktów spożywczych zasobnych w ten składnik jest również znacznie większy, co sprzyja urozmaiceniu diety. Jeśli nie masz problemu z jedzeniem produktów odzwierzęcych, to źródeł białka szukaj przede wszystkim w:

  • Rybach białych, czyli np. w dorszu, halibucie, okoniu czy flądrze;
  • Jogurcie naturalnym, szczególnie typu greckiego;
  • Piersi z kurczaka i indyka;
  • Serku wiejskim;
  • Wołowinie;
  • Mleku krowim;
  • Polędwicy wieprzowej;
  • Krewetkach;
  • Jajach kurzych;
  • Mięsie królika;
  • Serach;

Warto również zauważyć, że wymienione źródła białka roślinnego i zwierzęcego są produktami powszechnie dostępnymi w sklepach, również w dyskontach czy w wielu sklepikach osiedlowych. Bazując na nich można ułożyć urozmaicony, smaczny jadłospis, w tym dla osób na diecie cukrzycowej, redukcyjnej czy sportowej.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie