Maślanka i kefir to bardzo popularne w naszym kraju napoje fermentowane, które mogą stanowić wartościowy element codziennej diety. Oba uchodzą za wyjątkowo zdrowe, natomiast delikatnie różnią się smakiem. Czy istnieją między nimi istotne różnice w zakresie wpływu na dietę i funkcjonwanie organizmu?
Maślanka zawiera mniej probiotyków niż kefir, natomiast wciąż są one obecne w tym napoju. Probiotyki to bardzo cenny składnik maślanki, ponieważ wspierają funkcjonowaniu układu pokarmowego i mogą mieć wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.
Maślanka to także cenne źródło wapnia, czyli minerału niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, szczególnie u dzieci i nastolatków
Jeśli chodzi o kaloryczność, to maślanka wypada lepiej niż kefir, dlatego jest bardziej zalecana w diecie osób chcących schudnąć czy stosujących dietę niskotłuszczową.
Jak już wspomnieliśmy kefir zawiera o wiele więcej probiotyków, czyli różnorodnych szczepów bakterii probiotycznych i drożdży, dlatego jego picie ma lepszy wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Obecność kefiru w diecie na pewno przyczyni się do poprawy działania jelit oraz wzmocnienia ogólnej odporności organizmu.
Kefir zawiera również więcej białka niż maślanka, co jest istotne z punktu widzenia osób chcących przybrać na masie, w szczególności ćwiczących na siłowni (uprawiających sporty kulturystyczne).
Jak widać oba napoje są zdrowe i mogą stanowić cenny składnik diety. Wybór tak naprawdę zależy od indywidualnych preferencji smakowych.