Maltitol: idealny zamiennik cukru?

Remigisz Szulc
14.01.2021

Wiele osób, które nie wyobrażają sobie życia bez odrobiny słodyczy, szuka jakiegoś zdrowego zamiennika dla zwykłego cukru. Takie, który fajnie sprawdzi się zarówno do słodzenia kawy i herbaty, jak i do wypieków czy przygotowywania innych dań. Jeszcze do niedawna hitem był ksylitol, jednak wkrótce palmę pierwszeństwa może przejąć maltitol. Co to właściwie jest? Jakie ma właściwości? Jakie są zalety maltitolu? Czy może być stosowany przez cukrzyków? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika.

Czym jest maltitol?

Maltitol zaliczamy do tej samej grupy, co osławiony ksylitol. Są to alkohole cukrowe, czyli inaczej poliole. Oczywiście nie zawierają one w sobie alkoholu – nazwa „alkohole cukrowe” wzięła się stąd, że pod względem struktury chemicznej częściowo przypominają właśnie alkohol.

Maltitol, co warto podkreślić, jest produktem w pełni naturalnym. Pozyskuje się go z maltozy, która znajduje się w ziarnach zbóż – przede wszystkim kukurydzy. W procesie produkcji nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych, co jest dobrą informacją dla osób stawiających na ekologiczną dietę.

Czy cukrzycy mogą sięgać po maltitol?

Na pewno jest to produkt bardziej zalecany w diecie diabetyków niż zwykła sacharoza. Przede wszystkim dlatego, że maltitol ma od niej wyraźnie niższy indeks glikemiczny, ale także nie stymuluje wydzielania insuliny i nie zwiększa stężenia glukozy we krwi. Maltitol jest wolniej wchłaniany w przewodzie pokarmowym, co stanowi jego duży atut w kontekście diety osoby chorującej na cukrzycę.

Czy maltitol jest słodki?

Zdecydowanie tak i pod tym względem na pewno przypadnie Ci bardziej do gustu niż chociażby ksylitol. Smak maltitolu do złudzenia przypomina smak zwykłego cukru. Jednocześnie produkt ten wyróżnia się około 90% poziomem słodkości sacharozy. Śmiało więc można go traktować, jako idealny zamiennik cukru, bez konieczności obliczania liczby łyżeczek dla uzyskania pożądanego smaku.

Warto wiedzieć

Pomimo znacznej słodkości maltitol nie jest produktem przesadnie kalorycznym. Zawiera o połowę mniej kalorii niż klasyczny cukier – około 2,1 kcal na gram.

Co jeszcze warto wiedzieć o maltitolu?

Jest to doskonały zamiennik cukru dla osób chorujących na celiakię lub mających nietolerancję laktozy. Warto go również włączyć do diety w sytuacji, gdy chcemy zminimalizować ryzyko próchnicy – bakterie w jamie ustnej nie rozkładają maltitolu do kwasów niszczących szkliwo.

Maltitol świetnie nadaje się do pieczenia i gotowania, ponieważ nie traci słodkości pod wpływem wysokiej temperatury, nie karmelizuje się, ale jednocześnie topi tak samo jak zwykły cukier.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.