Zastrzał palca to dość częsty problem zdrowotny. Nie jest to nic poważnego, o ile wcześnie na to zareagujemy. Bolesny stan zapalny, który najczęściej rozwija się wokół paznokcia lub opuszka palca, jest skutkiem drobnych skaleczeń, zadrapań lub np. wbicia drzazgi. Objawia się zaczerwienieniem, obrzękiem i ropieniem. Można sobie z tym poradzić domowymi sposobami. Kilka z nich znajdziesz w naszym poradniku.
Zanurz palec w ciepłej wodzie z dodatkiem soli kuchennej lub epsom (siarczanu magnezu). Powtarzaj to kilka razy dziennie po 10-15 minut. Pozwoli to zmiękczyć skórę i przyspieszyć gojenie, łagodząc stan zapalny.
Rumianek i szałwia to zioła wykazujące działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Napar z rumianku lub szałwii można stosować jako ciepły kompres na miejsce objęte stanem zapalnym, na przykład przykładając nasączony gazik.
Maść ichtiolowa działa przeciwbakteryjnie i wyciąga ropę, przyspieszając proces gojenia. To niezawodny sposób na złagodzenie stanu zapalnego i zmniejszenie obrzęku.
Naturalny antybiotyk, który znajdziemy w praktycznie każdej kuchni, także jest pomocny w radzeniu sobie z bolesnym zastrzałem. Rozgnieć główkę czosnku i nałóż na zmienione miejsce, a następnie zabezpiecz bandażem i zostaw na kilka godzin.
Jeśli ból, obrzęk i zaczerwienienie nasilają się, pojawia się gorączka lub zastrzał nie goi się mimo stosowania domowych metod, warto skonsultować się z lekarzem. Być może konieczne będzie mechaniczne oczyszczenie rany lub zastosowanie antybiotykoterapii.