Olej palmowy – te dwa słowa stały się synonimem czegoś skrajnie niezdrowego. I choć taka opinia na temat tego produktu jest nieco przesadzona, to faktycznie, w zdrowie diecie nie powinno być miejsca dla oleju palmowego. Ale właściwie dlaczego? Główne powody omawiamy w naszym poradniku.
Olej palmowy zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych (składa się z nich w około 50%), które mogą przyczyniać się do zwiększenia poziomu tak zwanego „złego” cholesterolu (LDL). Dieta zasobna w olej palmowy może zwiększać ryzyko chorób serca i miażdżycy.
Olej palmowy to produkt wysoko przetworzony, dlatego może zawierać szkodliwe tłuszcze trans oraz związki powstające w procesie rafinacji, takie jak glikol 3-monochloropropanowy (3-MCPD) i estry glicydylowe – są to związki potencjalnie rakotwórcze.
Nadmierne spożycie oleju palmowego może sprzyjać otyłości, cukrzycy typu 2 i wywoływać stany zapalne w organizmie. Dotyczy to szczególnie oleju palmowego przyjmowanego wraz z produktami wysoko przetworzonymi.
Wszystko, co przeczytałeś w tym artykule, dotyczy rafinowanego oleju palmowego, który najczęściej występuje w produktach spożywczych. Czymś zupełnie innym jest natomiast nierafinowany olej palmowy (czerwony), który zawiera korzystne antyoksydanty, takie jak karotenoidy i witamina E. Warto zatem rozróżniać oba rodzaje olejów palmowych podczas analizy składu produktu, który planujesz wrzucić do koszyka.