Które produkty wykluczyć z diety miażdżycowej?

Marek Szydełko
11.05.2023

Odpowiednia dieta jest jednym z warunków kontrolowania miażdżycy. Osoby, u których zdiagnozowano tę chorobę, powinny bezwzględnie stosować się do zaleceń dietetycznych. Głównym zadaniem jest wyeliminowanie z diety lub przynajmniej znaczne ograniczenie produktów sprzyjających rozwojowi miażdżycy. Omawiamy je w naszym poradniku.

Czerwone mięso

Najlepiej będzie całkowicie wykluczyć je z diety, a co najmniej mocno ograniczyć. W diecie miażdżycowej nie ma miejsca na regularne jedzenie wieprzowiny, wołowiny, baraniny, jagnięciny, koniny, a nawet mięsa kaczki.

Osoby lubiące mięso i niewyobrażające sobie bez niego życia mogą natomiast co jakiś czas sięgnąć po drób – kurczaka i indyka.

Cukry proste

Bardzo dobrym sposobem na kontrolowanie miażdżycy jest wyeliminowanie ze swojej diety cukrów prostych, na czele z sacharozą, czyli cukrem stołowym. Na liście zakazanych produktów należy umieścić wszelkie słodycze, również te uważane za zdrowe (czyli słodzone naturalnymi słodzikami), napoje gazowane, soki w kartonach oraz wypieki.

Jasne produkty mączne

W diecie osoby z miażdżycą nie ma miejsca na takie produkty mączne, jak białe pieczywo, jasny makaron czy biały ryż. Na szczęście można je łatwo zastąpić produktami pełnoziarnistymi, czyli m.in. pieczywem razowym, ryżem brązowym, płatkami owsianymi, pieczywem orkiszowym czy makaronem razowym.

Sól

Co prawda trudno byłoby całkowicie wykluczyć sól z diety, ale w przypadku stwierdzonej miażdżycy należy ją mocno ograniczyć. Zaleca się jedzenie nie więcej niż 5 gramów soli dziennie, w tym w formie dodatku do zup, mięs, ziemniaków i innych warzyw.

Dodatkowo wskazane jest ograniczenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczów, w tym roślinnych. Masło zastępujemy margaryną, mleko 3,2 proc. wersją odtłuszczoną, sięgamy również po produkty typu „light”, oczywiście zawsze sprawdzając ich rzeczywisty skład.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie