Wielu z nas marnuje żywność. Najczęściej jest to skutek nieprzemyślanych zakupów oraz niezrozumienia różnicy między „należy spożyć do” a „najlepiej spożyć przed”. Pewnie każdemu zdarzyło się wyrzucić teoretycznie przeterminowaną żywność, która jak najbardziej nadawała się jeszcze do jedzenia. W tym poradniku znajdziesz listę popularnych produktów, które śmiało można zjeść po terminie.
Czyli makarony, ryż, kasze i inne suche produkty, które można bezpiecznie spożyć nawet kilka miesięcy po terminie. Warunek jest jeden: nie mogą być spleśniałe i zanieczyszczone w wyniku niepoprawnego przechowywania.
W przypadku konserw nie trzeba się aż tak przejmować terminem przydatności do spożycia. Wiele produktów spokojnie można zjeść nawet rok i więcej po terminie. Wcześniej oczywiście sprawdzamy, czy puszka nie napuchła.
Popularne weki, o ile nie są spleśniałe i nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu, także można jeść długo po terminie, ale tylko pod warunkiem, że były szczelnie zamknięte.
To, że na czekoladzie znajduje się biały nalot, o niczym jeszcze nie świadczy. Po terminie jej smak może być nieco gorszy, natomiast nadal jest to pełnowartościowy produkt spożywczy.
Wszelkie produkty, które były poddane głębokiemu mrożeniu, można zjeść zaraz po rozmrożeniu, nawet jeśli termin ich przydatności do spożycia minął wiele miesięcy wcześniej.