Wielu z nas początek lata jednoznacznie kojarzy się z rabarbarem. Ten sezonowy przysmak jest idealnym dodatkiem do ciast, można z niego przyrządzić kompot czy nawet przyjemnie orzeźwiającą zupę. Okazuje się jednak, że są osoby, które powinny wykluczyć rabarbar ze swojej diety. Oto główne przeciwwskazania do jedzenia rabarbaru i zawierających go produktów.
Jeśli masz kamicę nerkową, to musisz unikać produktów spożywczych zawierających szczawiany. Niestety, zaliczamy do nich również pyszny rabarbar, który jest jednym z najbogatszych źródeł szczawianów. Jedzenie rabarbaru może zwiększyć ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych i tym samym wystąpienia bardzo nieprzyjemnego ataku kamicy.
Wysoki poziom potasu w organizmie jest jedną z przyczyn chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeśli lekarz zalecił Ci przejście na dietę ubogą w potas, to nie ma w niej miejsca na rabarbar – przynajmniej nie w dużych ilościach.
Okazjonalne zjedzenie kawałka drożdżówki z rabarbarem nie powinno być problemem, natomiast częste picie kompotu z tego owocu czy raczenie się przetworami z rabarbaru zdecydowanie jest niewskazane.
Dna moczanowa oraz inne przewlekłe choroby stawów stanowi wyraźne przeciwwskazanie do spożywania rabarbaru. Wszystko przez to, że rabarbar jest bogatym źródłem kwasu szczawiowego, a ten wpływa na metabolizm puryn, co z kolei zaostrza objawy dny moczanowej.
Przeciwwskazaniem jest również alergia na rabarbar, która na szczęście nie jest częstym problemem, ale jednak występuje u niektórych osób. Objawami alergii na rabarbar są przede wszystkim drętwienie języka, opuchlizna ust, trudności z oddychaniem czy łzawienie oczu, które pojawiają się krótko po zjedzeniu tego owocu lub jego przetworów.