Jakich błędów warto unikać przy przyrządzaniu grzybów?

Mateusz Nowak
17.10.2022

Sezon na grzyby w pełni. W tym roku grzybiarze mają powody do radości – w lasach obrodziło tymi przysmakami, dzięki czemu w czasie krótkiego spaceru można uzbierać sporą porcję do bigosu, sosu grzybowego czy na patelnię. Pamiętaj jednak, aby przy przyrządzaniu grzybów unikać kilku często popełnianych błędów, które omawiamy w naszym poradniku.

Nadmierne solenie

Grzyby same w sobie są na tyle zdrowe, że nie warto tego psuć poprzez dodawanie do nich soli – i tak mamy jej nadmiar w diecie. Jeśli jednak musisz posolić grzyby do smaku, to staraj się nie przesadzać. Szczypta na porcję absolutnie wystarczy.

Zbyt tłusta śmietana

Grzyby w śmietanie to przysmak i jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Zwracamy natomiast uwagę na to, że śmietana jest bardzo kaloryczna, dlatego dla zdrowia i figury warto zrezygnować ze śmietany 30-procentowej na rzecz 18- lub nawet 12-procentowej.

Smażenie

Wiele osób nie wyobraża sobie innej formy podania grzybów. Smażąc te produkty pamiętaj jednak, że taki sposób obróbki sprawia, że grzyby stają się szczególnie ciężkostrawne. To nie jest dobra propozycja dla osób z problemami wątrobowymi! Dodatkowo zrezygnuj ze stosowania panierki i nie smaż grzybów w głębokim tłuszczu.

Nie łącz grzybów z alkoholem

W Polsce grzyby są popularną zakąską. Warto natomiast wiedzieć, że łączenie grzybów i alkoholu nie jest najlepszym pomysłem. W skrajnym przypadku taka mieszanka może skutkować poważnymi problemami z wątrobą, a nawet doprowadzić do jej trwałego uszkodzenia.

Oczywiście wypicie kilku kieliszków wódki i zjedzenie 2-3 grzybków w occie nie jest śmiertelnie groźne, natomiast osoby z chorobą alkoholową (czynni alkoholicy) powinny całkowicie zrezygnować z zakąszania grzybami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.