Ile kalorii ma makaron?

Andrzej Winnicki
15.01.2024

Makaron uchodzi za bardzo tuczący produkt spożywczy, co wynika głównie z faktu, iż kojarzymy go pod postacią ciężkostrawnych dań na bazie sosów, mięsa, wędlin czy startego sera, ewentualnie jako dodatek do zawiesistych zup. Okazuje się natomiast, że makaron wcale nie jest aż tak kaloryczny jak się powszechnie uważa i spokojnie może stanowić składnik wartościowej diety redukcyjnej, będąc źródłem dobrze przyswajanych węglowodanów. Dowiedz się zatem, ile kalorii ma makaron.

To zależy od jego rodzaju

Wartość energetyczna makaronu różni się w zależności od rodzaju produktu. Można tutaj wymienić trzy najpopularniejsze warianty makaronu, czyli:

  • Makaron pszenny – czyli np. do spaghetti, zawierający między 350 a 400 kcal w 100 gramach.
  • Makaron pełnoziarnisty – coraz chętniej wybierany z uwagi na niższą kaloryczność, wynoszącą między 350 a 375 kcal w 100 gramach.
  • Makaron jajeczny – ceniony za pyszny smak, gładkość, doskonały np. do mięs, a wcale nie aż tak bardzo kaloryczny, ponieważ zawiera między 370 a 390 kcal w 100 gramach.

Zwróć uwagę na dodatki

Pamiętajmy, że rzadko jemy sam makaron. Stanowi on raczej dodatek do dania, którego kaloryczność znacząco podnoszą sosy czy ser. Stąd osoby na diecie redukcyjnej powinny uwzględniać wartość energetyczną całego posiłku i ewentualnie obniżyć ją poprzez np. rezygnację z dodatków mięsnych na rzecz świeżych warzyw.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie