Makaron uchodzi za bardzo tuczący produkt spożywczy, co wynika głównie z faktu, iż kojarzymy go pod postacią ciężkostrawnych dań na bazie sosów, mięsa, wędlin czy startego sera, ewentualnie jako dodatek do zawiesistych zup. Okazuje się natomiast, że makaron wcale nie jest aż tak kaloryczny jak się powszechnie uważa i spokojnie może stanowić składnik wartościowej diety redukcyjnej, będąc źródłem dobrze przyswajanych węglowodanów. Dowiedz się zatem, ile kalorii ma makaron.
To zależy od jego rodzaju
Wartość energetyczna makaronu różni się w zależności od rodzaju produktu. Można tutaj wymienić trzy najpopularniejsze warianty makaronu, czyli:
Zwróć uwagę na dodatki
Pamiętajmy, że rzadko jemy sam makaron. Stanowi on raczej dodatek do dania, którego kaloryczność znacząco podnoszą sosy czy ser. Stąd osoby na diecie redukcyjnej powinny uwzględniać wartość energetyczną całego posiłku i ewentualnie obniżyć ją poprzez np. rezygnację z dodatków mięsnych na rzecz świeżych warzyw.