Dżem bez cukru – dlaczego warto nim zastąpić tradycyjny dżem?

Mariusz Siwko
05.10.2022

Choć już samo określenie „dżem bez cukru” może budzić wątpliwości, to okazuje się, że na naszym rynku znajdziemy coraz więcej tego typu produktów. Gustują w nich przede wszystkim osoby stawiające na świadome i zdrowe odżywianie, które jednocześnie nie chcą rezygnować ze słodkich przyjemności. Dowiedz się, dlaczego warto spróbować dżemu bez cukru, a nawet zastąpić nim klasyczny dżem.

Niższa kaloryczność

Główna różnica między dżemem bez cukru a jego tradycyjnym odpowiednikiem sprowadza się do tego, że w zdrowym dżemie nie znajdziemy dodatku sacharozy – potocznie nazywanej cukrem stołowym. Dzięki temu dżem bez cukru jest mniej kaloryczny, a więc będzie lepszym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Bezpieczniejszy dla zębów

Tematem dżemów bez cukru koniecznie powinni się zainteresować rodzice, których dzieci uwielbiają dżem, a przy tym mają już problemy z zębami. To właśnie sacharoza jest główną przyczyną próchnicy, ponieważ stanowi pożywkę dla bakterii beztlenowych.

W dżemach bez cukru sacharozę zastępuje się najczęściej ksylitolem lub maltitolem, czyli naturalnymi słodzikami, które nie zwiększają ryzyka próchnicy.

To wciąż dżem

Rozumiemy, że możesz mieć obawy, czy dżem bez cukru w ogóle ma coś wspólnego z dżemem. Dlatego uspokajamy: jak najbardziej! To pełnoprawny dżem, produkowany z prawdziwych owoców, tyle tylko, że nie zawiera dodatku cukru stołowego. Jest równie słodki i pod względem smaku trudno byłoby się zorientować, czy jesz tradycyjny czy „fit” dżem.

Coś dla diabetyków

Głównymi odbiorcami dżemów bez cukru są osoby chore na cukrzyce. Jeszcze do niedawna rynek produktów spożywczych nie oferował im zbyt wiele, natomiast dziś obfituje on w wysokiej jakości jedzenie o niskim indeksie glikemicznym. Dżem bez cukru oczywiście nie powinien stanowić podstawy jadłospisu diabetyka, natomiast może być smacznym dodatkiem do diety, dając odrobinę radości z jedzenia bez wyrzutów sumienia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie