Keczup jest jednym z tych produktów spożywczych, które budzą skrajne opinie wśród dietetyków. Te kontrowersje wynikają głównie z faktu, iż na rynku znajduje się mnóstwo keczupów o nieciekawym składzie, bardzo kalorycznych, zawierających mnóstwo cukru – o zgrozo dotyczy to także produktów reklamowanych jako „dla dzieci”. Czy zatem dobry keczup w ogóle istnieje? Tak, można znaleźć bezpieczne produkty tego typu, natomiast konieczne jest tutaj zwrócenie uwagi na skład. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Keczupy, po które można sięgać bez wyrzutów sumienia, powinny być całkowicie wolne od konserwantów i sztucznych barwników oraz wzmacniaczy smaku. Warto również wystrzegać się keczupów z dużą zawartością soli i cukru.
Najważniejszym kryterium wyboru dobrego keczupu jest zawartość pomidorów. Szukaj produktu, w którym ilość użytych pomidorów jest około dwukrotnie większa od całkowitej gramatury gotowego keczupu. Czyli: jeśli keczup ma 100 g, to o jego dobrym składzie świadczy wykorzystanie około 200 g pomidorów.
Nie trzeba natomiast skreślać na starcie keczupów wyprodukowanych z przecieru pomidorowego, o ile jego zawartość w gotowym produkcie wynosi minimum 70 procent.
Dobry keczup, który może być dodatkiem do codziennej diety, powinien składać się przede wszystkim (a najlepiej wyłącznie) z:
Dodatkowo każdy producent stosuje własne mieszanki przypraw – znajdziemy je przede wszystkim w keczupach pikantnych.
Na koniec rada: wystrzegaj się keczupów reklamowanych jako „super ostry” czy „diabelski”, ponieważ takie produkty najczęściej mają słaby skład i zawierają niepotrzebne dodatki smakowe oraz aromatyczne.