Dobre powody, aby jeść szparagi

Mateusz Nowak
18.05.2023

Szparagi nigdy nie były przysmakiem na polskich stołach, a większość krajowej produkcji trafiała do naszych zachodnich sąsiadów. To się jednak powoli zmienia, głównie za sprawą mody na zdrowe odżywianie. Liczne badania wykazały, że szparagi jak najbardziej mogą stanowić składnik zbilansowanej, korzystnej diety i aż szkoda, że występują tylko sezonowo. Sprawdź powody, dla których warto jeść szparagi.

Mają mnóstwo witamin

Niepozorne szparagi to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdują się w nich m.in. witaminy A, C, E oraz z grupy B. Do tego dochodzą cenne składniki mineralne, jak fosfor, magnez, potas, sód, wapń czy kwas foliowy.

Są dobre dla cukrzyków

Szparagi mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, a przy tym są niskokaloryczne – jedna porcja o gramaturze około 80 g zawiera około 21 kilokalorii. Stąd jest to cenny składnik diety diabetyków oraz osób na diecie redukcyjnej.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego

Jednym z najcenniejszych składników zawartych w szparagach jest błonnik pokarmowy. To ważna informacja nie tylko dla osób chcących schudnąć, ale też mających problemy z zaparciami i regularnością wypróżnień – regularne jedzenie szparagów w sezonie może temu zaradzić.

Wspomagają obniżenie „złego cholesterolu”

W szparagach znajduje się tzw. kwas asparginowy, czyli asparagina. Zdaniem badaczy ten związek może mieć pozytywny wpływ na obniżenie na poziomu tzw. „złego cholesterolu”, czyli LDL. Stąd wniosek, że włączenie szparagów do diety jest szczególnie zalecane osobom zagrożonym chorobą wieńcową, mającym problemy z układem krążenia, po przebytym zawale, udarze lub chorującym na miażdżycę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie