Czy wiesz, że co czwarty Polak cierpi na jakąś formę zaburzenia psychicznego? Najczęściej jest to stres, nerwica, depresja. I choć choroby psychiczne mają wiele przyczyn, to jedną z nich bez wątpienia może być zła dieta. Chcąc zadbać o swoje zdrowie psychiczne, szczególnie w nerwowym okresie w pracy, warto wzbogacić jadłospis o produkty bogate w niektóre składniki kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Kwasy omega-3, obecne głównie w tłustych rybach, ale też w orzechach włoskich i nasionach lnu, są niezbędne dla zdrowia mózgu, m.in. wspierając prawidłowe funkcjonowanie neuronów. Badania wykazują, że osoby spożywające więcej kwasów omega-3 mają mniejsze ryzyko wystąpienia depresji.
Witaminy z grupy B, takie jak B6, B12 i kwas foliowy, mają znaczący wpływ na zdrowie psychiczne, ponieważ wspierają produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina, która odpowiada za dobry nastrój. Niedobór tych witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i wzrostu ryzyka depresji. Źródłem witamin z grupy B są m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa liściaste, jajka, drób oraz nabiał.
Niski poziom witaminy D jest jednym z czynników ryzyka depresji i obniżonego nastroju, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Witaminę D można suplementować spożywając większe ilości tłustych ryb, żółtek jaj, grzybów oraz produktów mlecznych.
Magnez jest ważnym minerałem, m.in. wspomagającym zdrowie psychiczne. Niski poziom magnezu może przyczyniać się do występowania stanów lękowych i depresji. Włączenie do diety takich produktów jak orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste (np. szpinak), awokado, kakao oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu magnezu.
Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E oraz polifenole, chronią komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym, który może negatywnie wpływać na zdrowie psychiczne. Dieta bogata w świeże owoce oraz warzywa pomoże w dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów.
Błonnik wpływa pozytywnie na mikrobiom jelitowy, który ma bezpośrednie powiązanie ze zdrowiem psychicznym. Zdrowe jelita mogą pozytywnie wpływać na produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, rośliny strączkowe oraz orzechy.