Rosół kolagenowy – co to takiego?

Marek Szydełko
07.05.2025

Nasze mamy, a na pewno babcie, dobrze znały ten przepis. Dziś natomiast rosół kolagenowy nie budzi żadnych konkretnych skojarzeń. Tymczasem wciąż może to być świetna alternatywa dla suplementacji, szczególnie z punktu widzenia osób chcących zadbać o swój wygląd.

Czym jest rosół kolagenowy?

Rosół kolagenowy to nic innego jak wywar przygotowywany na bazie kości bogatych w kolagen, przede wszystkim kości wołowych, drobiowych lub wieprzowych. Poprzez długi proces gotowania, trwający od kilku do kilkunastu godzin, uwalniane są cenne składniki odżywcze, w tym właśnie kolagen, ale też aminokwasy czy minerały.

Aby uzyskać maksymalną ilość kolagenu, warto gotować kości przez co najmniej 8–12 godzin na wolnym ogniu. Można dodać warzywa, przyprawy i ocet jabłkowy, który pomaga wyciągnąć minerały z kości.

Jak stosować rosół kolagenowy?

Wiemy, że nie brzmi to zbyt apetycznie, natomiast taki wywar po prostu się wypija. Niektórzy mogą go jeść jak zupę. W smaku rosół kolagenowy przypomina zwykły rosół, wszystko jest kwestią przyprawienia.

Jakich efektów możesz oczekiwać?

Rosół kolagenowy ma wszechstronny wpływ na zdrowie. Obecnie wraca do łask na fali mody na naturalne metody dbania o urodę. Regularne picie wywaru może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci – wynika to z faktu, iż kolagen wspiera elastyczność i nawilżenie skóry oraz wzmacnia strukturę włosów i paznokci.

Ponadto rosół kolagenowy może mieć pozytywny wpływ na stawy i kości, między innymi niwelując bóle stawów i wspierając regenerację chrząstki. Wspomnijmy również o poprawie trawienia (dzięki zawartości aminokwasów) oraz wzmocnieniu oporności.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie