Czy popcorn jest zdrowy? Odpowiedź może Cię zaskoczyć

Mateusz Nowak
14.03.2022

Wszyscy wiemy, że słone przekąski, takie jak chipsy czy paluszki, są bardzo niezdrowe – zawierają mnóstwo tłuszczów, w tym trans oraz soli. Intuicyjnie do tej samej kategorii zaliczamy popularny popcorn. I tutaj można dać się nieźle zaskoczyć, ponieważ okazuje się, że popcorn jest akurat – zwłaszcza na tyle wymienionych wcześniej przekąsek – całkiem zdrowym produktem spożywczym. Szczegóły znajdziesz w naszym poradniku.

Popcorn nie jest przesadnie kaloryczny

Zacznijmy od tego, co na pewno interesuje osoby będące na diecie redukcyjnej lub chcące sięgać po nietuczące przekąski. Popcorn spełnia to kryterium, ponieważ sam w sobie jest produktem rzeczywiście niespecjalnie kalorycznym.

Klasyczny popcorn, pozbawiony dodatku soli i masła, zawiera około 351 kilokalorii w 100 gramach. Garść popcornu, którą można już zaspokoić chęć na przekąskę, to około 15 kilokalorii, a więc „do przeżycia”.

Z tego powodu można zatem napisać, że popcorn jest znacznie zdrowszą i bezpieczniejszą dla sylwetki alternatywą dla wielu popularnych przekąsek, na czele z chipsami.

W gruncie rzeczy to tylko kukurydza

Patrząc na gotowy popcorn nie zawsze myślimy o tym, że leży przed nami po prostu uprażona kukurydza – sama w sobie będąca całkiem zdrowym produktem spożywczym pochodzenia roślinnego. Kukurydza zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne w zbilansowanej diecie.

Oczywiście cały czas mówimy tutaj o popcornie domowym, pozbawionym dodatku tłuszczu oraz soli czy tym bardziej masła.

Uważaj na kupny popcorn do mikrofalówki, zwłaszcza smakowy!

Zupełnie inaczej sprawa ma się z produktami sklepowymi, które wystarczy włożyć do mikrofalówki. Są one bardziej kaloryczne (solony popcorn zawiera około 405 kilokalorii w 100 gramach, a maślany 403 kilokalorie w 100 gramach) oraz mogą zawierać niezdrowe dodatki w postaci np. oleju palmowego.

Szczególnie odradzamy kupowanie gotowego popcornu smakowego, na przykład z dodatkiem karmelu. Jest najbardziej kaloryczny (aż około 460 kilokalorii w 100 gramach) oraz zawiera cukier stołowy. Takiej przekąski najlepiej się wystrzegać – w odróżnieniu od domowego popcornu na bazie samej kukurydzy, który może być stałym, nawet cotygodniowym towarzyszem rodzinnego oglądania filmów.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie