Czy można jeść dynię na surowo? Nawet warto!

Remigisz Szulc
12.10.2022

Dynia nie jest szczególnie popularnym produktem spożywczym na naszych stołach. Jeśli już, to najczęściej gotujemy z niej zupę, ewentualnie podajemy ją w formie upieczonej. Nie wiadomo dlaczego panuje dość powszechne przekonanie, że dyni nie można jeść na surowo. To oczywiście nieprawda. Surowa dynia jest nie tylko jadalna, ale też całkiem smaczna i zdrowa. Szczegóły znajdziesz w naszym poradniku.

Surowa dynia – samo zdrowie

Dynia jest jednym z tych warzyw, którego obróbka termiczna pozbawia je wielu cennych składników odżywczych. Podawana na surowo jest po prostu najzdrowsza. To źródło witamin i minerałów niezbędnych w codziennej diecie, a szczególnie w okresie przeziębienia i grypy – czyli wtedy, kiedy najłatwiej jest kupić świeżą, dorodną dynię.

Warto wiedzieć, że surowa dynia dostarcza większej ilości energii niż gotowana, dlatego szybciej się nią najadamy. Ma również niższy indeks glikemiczny, stąd stanowi lepszy wybór dla osób chorych na cukrzycę czy z insulinoodpornością.

Wadą surowej dyni jest wyłącznie to, że trudniej przygotowuje się ją do jedzenia. Jest twarda, a przy tym daje ograniczone pole manewru w zakresie jej podawania. Mimo to spokojnie można znaleźć kilka pomysłów na obecność surowej dyni w naszym jadłospisie.

Rada

Pamiętaj, że surowa dynia smakuje zupełnie inaczej niż gotowana czy pieczona. Przede wszystkim nie jest tak słodka. W jej smaku wyraźnie wyczuwalne są nuty orzechowe.

Propozycje podawania surowej dyni

Surowa dynia może być fajną przekąską i zamiennikiem np. czipsów czy paluszków. Wystarczy pokroić jej wewnętrzną część na plasterki i wysuszyć lub podawać na świeżo.

Pomysłem na podanie surowej dyni jest przyrządzenie z niej sałatki warzywnej. Tutaj najlepiej będzie zetrzeć dynię na tarce i połączyć np. z selerem, pietruszką i marchewką.

Bardzo popularnym sposobem na jedzenie surowej dyni jest zrobienie z niej puree. Może to być alternatywa dla ziemniaków czy standardowej surówki obiadowej. Aby przyrządzić puree z dyni, wystarczy ją tylko zblendować.

Oczywiście surowa dynia może być bazą dla świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego. Jeśli masz w domu wyciskarkę wolnoobrotową, to spróbuj dodać kilka kawałków dyni do jabłek, gruszek czy innych jesiennych owoców. Będzie pysznie i zdrowo!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.