Czy jogurt grecki jest zdrowy?

Antoni Kwapisz
19.04.2024

Jogurt grecki to bardzo popularny produkt w polskich kuchniach, szczególnie ceniony jako dodatek do sałatek i dań z grilla. Dość powszechnie uważa się go za zdrowy produkt spożywczy, co jak najbardziej znajduje potwierdzenie w faktach. Dowiedz się więcej o właściwościach odżywczych jogurtu greckiego.

Wysoka zawartość białka

Jogurt grecki zawiera więcej białka niż tradycyjny jogurt, dlatego jest cenionym składnikiem diety osób chcących rozbudować masę mięśniową. Jeśli trenujesz, to ten produkt będzie mile widziany w Twoim jadłospisie.

Probiotyki

Jak większość jogurtów, także jogurt grecki jest źródłem probiotyków – żywych kultur bakterii, które mogą korzystnie wpływać na mikrobiom jelitowy, wspierając zdrowie układu pokarmowego i odpornościowego.

Niska zawartość laktozy

Proces produkcji jogurtu greckiego usuwa większość serwatki i laktozy, co czyni go produktem o niższej zawartości laktozy. Dzięki temu jest lepiej tolerowanym przez osoby z nietolerancją laktozy.

Składniki mineralne

Jogurt grecki jest dobrym źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, a także zawiera inne minerały, takie jak potas, fosfor i magnez.

Wartościowe tłuszcze

Chociaż jogurt grecki zawiera więcej tłuszczów niż jego standardowa wersja, to są to głównie tłuszcze nasycone. Wybór wersji pełnotłustej może przyczynić się do lepszego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dostępne są również wersje z obniżoną zawartością tłuszczu lub bez tłuszczu dla osób, które są na diecie niskotłuszczowej.

Uniwersalne zastosowanie w kuchni

Jogurt grecki może być wykorzystywany na wiele sposobów – jako dodatek do musli, owoców, składnik sosów i dressingów, a przede wszystkim zdrowy zamiennik majonezu czy śmietany.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie