Gruszki to owoce jednoznacznie kojarzące się z późnym latem i jesienią. Wielu z nas je uwielbia, natomiast zasadne jest pytanie, czy gruszki są zdrowe? Odpowiedzi szukamy w naszym poradniku.
Gruszki, oczywiście w rozsądnych ilościach, mogą stanowić wartościowy składnik diety. Zawierają wiele cennych składników, w tym witaminy i minerały. Do najważniejszych z nich zaliczymy:
Ponadto gruszki są bogate w błonnik (około 2 g na 100 g owocu), który wspomaga trawienie i może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może zmniejszać ryzyko chorób serca.
Paradoksalnie te zdrowe owoce mogą być niewskazanym składnikiem diety osób zmagających się z różnymi dolegliwościami. Na gruszki muszą uważać przede wszystkim osoby z problemami trawiennymi, cukrzycy i osoby z nadwagą (gruszki co prawda mają niski indeks glikemiczny, natomiast są dość kaloryczne) oraz osoby uczulone na pyłki brzozy, u których zjedzenie gruszki może wywołać objawy alergii krzyżowej, w tym swędzenie ust, drapanie w gardle, obrzęk warg, języka czy gardła oraz swędzenie skóry.