Czy gruszki są zdrowe?

Marek Szydełko
13.08.2024

Gruszki to owoce jednoznacznie kojarzące się z późnym latem i jesienią. Wielu z nas je uwielbia, natomiast zasadne jest pytanie, czy gruszki są zdrowe? Odpowiedzi szukamy w naszym poradniku.

Co zawierają gruszki?

Gruszki, oczywiście w rozsądnych ilościach, mogą stanowić wartościowy składnik diety. Zawierają wiele cennych składników, w tym witaminy i minerały. Do najważniejszych z nich zaliczymy:

  • Witaminę A - gruszki są bogatym źródłem witaminy A, która wspiera zdrowie oczu i skóry.
  • Witaminy z grupy B i magnez - te składniki odżywcze zawarte w gruszkach są korzystne dla układu nerwowego i poprawiają nastrój.
  • Witaminę C - wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.
  • Potas - gruszki zawierają sporo potasu, który jest kluczowy dla zdrowia serca.
  • Wapń, żelazo i jod - te minerały wspierają różne funkcje organizmu, w tym zdrowie kości, produkcję czerwonych krwinek i funkcjonowanie tarczycy.

Ponadto gruszki są bogate w błonnik (około 2 g na 100 g owocu), który wspomaga trawienie i może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może zmniejszać ryzyko chorób serca.

Gruszki nie są dla każdego

Paradoksalnie te zdrowe owoce mogą być niewskazanym składnikiem diety osób zmagających się z różnymi dolegliwościami. Na gruszki muszą uważać przede wszystkim osoby z problemami trawiennymi, cukrzycy i osoby z nadwagą (gruszki co prawda mają niski indeks glikemiczny, natomiast są dość kaloryczne) oraz osoby uczulone na pyłki brzozy, u których zjedzenie gruszki może wywołać objawy alergii krzyżowej, w tym swędzenie ust, drapanie w gardle, obrzęk warg, języka czy gardła oraz swędzenie skóry.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie