Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Panuje jednak przekonanie, że nie powinny się one znajdować w jadłospisie osób chorych na cukrzycę. Wszystko przez stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Okazuje się natomiast, że wiele zależy tutaj od formy podania ziemniaków. Po szczegóły zapraszamy do naszego artykułu.
Choć wydaje się, że ziemniaki są zdrowym produktem spożywczym, to jednak nie dla każdego. Osoby z cukrzycą powinny unikać przede wszystkim świeżo ugotowanych ziemniaków, których indeks glikemiczny jest stosunkowo wysoki i wynosi między 58 a aż 88.
Najważniejsze jest to, aby ziemniaki nie były podawane od razu po wyjęciu z wody. Warto dać im trochę ostygnąć – wówczas ich indeks glikemiczny maleje. Unikamy również ziemniaków rozgotowanych i mocno rozdrobnionych, na przykład w formie puree.
Dodatkowo diabetycy powinni się przekonać do jedzenia ziemniaków ze skórką, która zawiera dużo błonnika, co jest korzystne z punktu widzenia regulowania poziomu cukru we krwi.
Poza tym osoby z cukrzycą mogą zaspokoić swój głód ziemniaków w okresie późnej wiosny i lata. Młode ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny i tym samym są bezpieczniejszym składnikiem diety diabetyków.