Czekolada dla cukrzyków – jaką wybrać?

Andrzej Winnicki
14.07.2021

Nie jest prawdą, że osoby chorujące na cukrzycę muszą za wszelką cenę unikać słodyczy. Na rynku bez problemu znajdziemy już słodkości stworzone z myślą o diabetykach, które nie tylko nie zagrażają ich zdrowiu, ale wręcz mogą je wspierać. Dobrym przykładem będzie tutaj czekolada dla cukrzyków. Co warto o niej wiedzieć? Jaką wybrać?

Czym wyróżniają się czekolady dla cukrzyków?

Przede wszystkim tym, że nie zawierają sacharozy, czyli cukru, który powinien być wykluczony z diety diabetyków. Nie oznacza to natomiast, że taka czekolada nie jest słodka – wprost przeciwnie. Producenci stosują tutaj zdrowe zamienniki sacharozy, czyli:

  • ksylitol,
  • fruktozę,
  • stewię.

Szczególnie pierwszy i ostatni słodzik charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który jest kluczowym parametrem przy określaniu tego, czy dany produkt jest przeznaczony do spożycia przez osoby chorujące na cukrzycę. Czekolada o niskim indeksie glikemicznym nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Cukrzycy mogą więc ze spokojem pozwolić sobie na zjedzenie nawet kilku kostek takiej czekolady w ciągu dnia. Co ważne, na rynku są już dostępne czekolady dla diabetyków różnych rodzajów, w tym mleczne, śmietankowe czy deserowe.

Byle nie wysoko przetworzona!

Dobra czekolada dla cukrzyka musi zawierać bardzo dużą ilość kakao – minimum 40%. Należy natomiast bezwzględnie unikać czekolad, które nie mają wiele wspólnego z produktami wysokiej jakości, natomiast zostały agresywnie przetworzone.

Jeśli masz cukrzycę, to wystrzegaj się czekolady, w której składzie znajdują się:

  • sztuczne barwniki,
  • konserwanty,
  • tłuszcze trans,
  • rafinowany cukier.

Dlaczego cukrzycy powinni sięgać po czekoladę o niskim indeksie glikemicznym?

Powód jest prosty: taka czekolada pozwala cieszyć się smakiem słodyczy i na moment zapomnieć o rygorystycznej diecie. Ponadto czekolady wysokiej jakości, zawierające dużo kakao, mają bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie, w tym psychikę. Znajdziemy w nich między innymi polifenole, antyoksydanty, magnez, potas, żelazo czy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9.

Jedzenie czekolady wzmaga również produkcję endorfin, które odpowiadają za dobry nastrój. Dlatego uważa się, że czekolada jest idealnym „lekarstwem” na chandrę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie