Bieganie to bardzo wymagająca kondycyjnie forma aktywności fizycznej. Jeśli właśnie zaczynasz swoją przygodę z tym sportem, to w pierwszej kolejności przyjrzyj się swojemu jadłospisowi. Ważne jest, aby wzbogacić dietę o produkty pozwalające zaspokoić potrzeby żywieniowe organizmu narażonego na tak duży wysiłek. W tym poradniku podpowiadamy, co jeść przed treningiem biegowym.
Najważniejszy składnik posiłku przedtreningowego. Zjedź produkty zasobne w węglowodany na około 2 godziny przed bieganiem. Może to być na przykład danie na bazie ryżu, makaronu, pieczywa pełnoziarnistego czy chociażby owsianka, jeśli biegasz rano.
Bardzo ważnymi produktami, jakie powinny składać się na posiłek zjedzony przed treningiem biegowym, są naturalne źródła białka. Postaw na np. gotowanego kurczaka, jajka, ryby czy tofu, ewentualnie na odtłuszczony jogurt naturalny – szczególnie, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej.
Mamy tutaj na myśli głównie produkty wysokotłuszczowe. Należy z nich zrezygnować przed planowanym treningiem biegowym, ponieważ z pewnością spowodują nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe i uczucie ciężkości, co nie pomaga na trasie.
Już na około 2 godziny przed treningiem zacznij intensywnie nawadniać organizm od wewnątrz. Zrezygnuj z kawy czy herbaty na rzecz zwykłej wody, ewentualnie wzbogaconej o elektrolity. Nie pij dużo tuż przed rozpoczęciem biegu, aby nie mieć pełnego żołądka.
W innym poradniku na naszym portalu znajdziesz wskazówki dotyczące uzupełnienia niedoborów żywieniowych organizmu bezpośrednio po treningu biegowym.