Co jeść po bieganiu?

Mateusz Nowak
01.01.2024

Po treningu biegowym zwykle czujemy się fantastycznie, co jest efektem intensywnego dotlenienia organizmu. Z drugiej jednak strony jest to moment, w którym należy bardzo szybko dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, by uniknąć skrajnego wyczerpania. Sprawdź, co należy zjeść zaraz po bieganiu.

Źródła białka

Trening biegowy może spowodować niedobory białka, które jest niezbędne do regeneracji mięśni. Dlatego zaleca się szybkie sięgnięcie po naturalne źródła białka, jak kurczak, indyk, jaja kurze, tofu czy biały ser. Możesz również wypić koktajl na bazie mleka i owoców.

Źródła węglowodanów

Po intensywnym treningu Twój organizm cierpi na niedobory energii, których uzupełnienie wymaga zjedzenia posiłku zasobnego w węglowodany. Tutaj fajnym pomysłem będzie sięgnięcie po ryż, makaron, owsiankę czy np. kanapki z pieczywem pełnoziarnistym.

Źródła tłuszczów

Wiele osób niesłusznie uważa, że biegając należy ograniczyć spożycie tłuszczów. Wszystko zależy od ich rodzaju. Korzystne dla organizmu są tłuszcze roślinne, które biorą udział w procesach metabolicznych. Tutaj na pewno warto sięgnąć po takie źródła tłuszczów, jak awokado, łosoś, orzechy czy oliwa z oliwek.

Postaw na wygodę

Oczywiście wiele osób nie ma czasu, aby bezpośrednio po treningu biegowym zjeść pełnoprawny posiłek. Jeśli np. spieszysz się do pracy, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby na „pierwszy rzut” przyjąć skondensowane źródło najważniejszych składników odżywczych, które wymagają pilnego uzupełnienia.

Mamy tutaj ja myśli przede wszystkim popularne wśród biegaczy koktajle proteinowe czy batony białkowe. Koktajl najlepiej przygotować samodzielnie w domu – wystarczy mleko, odrobina miodu, ulubione owoce, garść orzechów i mikser.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie