Co jeść na zaparcia?

Marek Szydełko
21.01.2025

Zaparcia to bardzo nieprzyjemny problem, który może dosłownie wywrócić życie do góry nogami. Nie mogąc się wypróżnić przez kilka dni przestajesz myśleć o czymkolwiek innym, odczuwasz drażliwość, bóle brzucha, nie masz na nic siły. W takiej sytuacji warto zacząć od uzupełnienia swojej diety o produkty bogate w błonnik, które wspomagają prawidłową pracę jelit. Gotową listę zakupów znajdziesz w naszym poradniku.

Produkty zasobne w błonnik pokarmowy

Błonnik wspiera ruchy jelit i ułatwia wypróżnianie, a jego naturalnym źródłem są: pełnoziarniste pieczywo, otręby, kasze, płatki owsiane, warzywa (marchew, brokuły, cukinia) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki).

Suszone owoce

To pyszna przekąska, która również może pomóc Ci na zaparcia. Sięgnij po suszone śliwki, morele i figi, które działają jak naturalny środek przeczyszczający dzięki wysokiej zawartości sorbitolu i błonnika.

Probiotyki

Poprawiają florę bakteryjną jelit i wspierają ich pracę. Źródłami probiotyków są m.in: jogurty naturalne, kefir czy kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone).

Tłuszcze roślinne

Ułatwiają przesuwanie treści pokarmowej przez jelita. Znajdziesz je w takich produktach spożywczych jak oliwa z oliwek, olej lniany czy awokado.

Nasiona i orzechy

Siemię lniane, nasiona chia i migdały są bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze, które wspomagają pracę układu trawiennego. Warto uzupełnić o nie dietę, gdy dokuczają Ci zaparcia.

Woda

Prawidłowe nawodnienie organizmu jest kluczowe dla zachowania regularności wypróżnień. Woda zmiękcza stolec i wspomaga perystaltykę jelit. Gdy męczą Cię zaparcia, wypij co najmniej 2 litry wody dziennie. Sięgaj też po napary ziołowe (np. rumianek) i soki owocowe (np. sok ze śliwek).

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie