Nie jest prawdą, że osoby z cukrzycą muszą wykluczyć pieczywo ze swojej diety. Wszystko zależy od tego, po jaki chleb sięgają. W każdej dobrej piekarni można kupić pieczywo bezpieczne dla diabetyków. Czyli jakie? To już wyjaśniamy w naszym poradniku.
Chleb dla cukrzyka powinien mieć jak najniższy indeks glikemiczny. Taką cechę ma każde pieczywo, które zostało wyprodukowane z mąki typu od 1850 do 3000. Warto przy tym zauważyć, że standardowy biały chleb pszenny jest wypiekany z mąki typu 750, a więc mocno oczyszczonej. Takie pieczywo powinno być wykluczone z diety cukrzycowej.
Wskazane są natomiast chleby będące źródłem błonnika pokarmowego, co zapewnia obecność nasion, ziaren i pestek, orzechów czy migdałów.
W diecie cukrzycowej może się znaleźć każdy chleb wypieczony z mąki pełnoziarnistej, co gwarantuje mu stosunkowo niski indeks glikemiczny. To kryterium spełniają takie chleby, jak:
Każdy z tych chlebów śmiało może znaleźć się w jadłospisie osoby chorującej na cukrzycę, oczywiście w rozsądnych ilościach. Są to również bezproblemowo dostępne rodzaje pieczywa, które najłatwiej można znaleźć w sieciowych lub rodzinnych piekarniach (trudniej o nie w marketach i dyskontach).