Są pyszne, ale też często uczulają. Mnóstwo osób nie może jeść malin z powodu alergii. Na szczęście istnieje wiele atrakcyjnych zamienników dla tych owoców, które można stosować np. w deserach. Po kilka propozycji zajrzyj do naszego artykułu.
To doskonały zamiennik malin, całkiem zbliżony smakiem, a przy tym wartościowy pod względem odżywczym. Jagody są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Świetnie sprawdzają się w deserach, smoothie oraz jako samodzielna przekąska.
To najczęstszy zamiennik malin, który również potrafi uczulać, natomiast jeśli nie masz alergii na truskawki, to śmiało wybierz je do swojego deseru czy ciasta. Truskawki to bardzo bogate źródło witaminy C i błonnika.
Bez problemu dostępne w polskich sklepach, a przy tym dość łatwe w uprawie, dlatego warto zaprosić je do przydomowego ogródka. Są pyszne i bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Fantastycznie nadają się jako dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych, sałatek oraz wypieków.
Zarówno czerwone, jak i czarne, są dobrym wyborem dla osób uczulonych na maliny. Mają lekko kwaskowaty smak i są bogate w witaminę C oraz antocyjany, które mają silne właściwości antyoksydacyjne.
Niedoceniane owoce, które są blisko spokrewnione z malinami. Jeżyny są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Mają intensywny, lekko kwaskowaty smak, świetnie sprawdzając się w deserach i dżemach.
Agrest to typowo letni owoc, który nie cieszy się taką popularnością jak maliny, a szkoda, bo jest naprawdę wartościowy i pyszny. Agrest zawiera mnóstwo witaminy C, błonnik i antyoksydanty. Ma lekko kwaskowaty, bardzo charakterystyczny smak, który może zaskoczyć Twoich gości.