Bezpieczne zamienniki malin dla alergików

Mateusz Nowak
28.08.2024

Są pyszne, ale też często uczulają. Mnóstwo osób nie może jeść malin z powodu alergii. Na szczęście istnieje wiele atrakcyjnych zamienników dla tych owoców, które można stosować np. w deserach. Po kilka propozycji zajrzyj do naszego artykułu.

Jagody

To doskonały zamiennik malin, całkiem zbliżony smakiem, a przy tym wartościowy pod względem odżywczym. Jagody są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Świetnie sprawdzają się w deserach, smoothie oraz jako samodzielna przekąska.

Truskawki

To najczęstszy zamiennik malin, który również potrafi uczulać, natomiast jeśli nie masz alergii na truskawki, to śmiało wybierz je do swojego deseru czy ciasta. Truskawki to bardzo bogate źródło witaminy C i błonnika.

Borówki amerykańskie

Bez problemu dostępne w polskich sklepach, a przy tym dość łatwe w uprawie, dlatego warto zaprosić je do przydomowego ogródka. Są pyszne i bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Fantastycznie nadają się jako dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych, sałatek oraz wypieków.

Porzeczki

Zarówno czerwone, jak i czarne, są dobrym wyborem dla osób uczulonych na maliny. Mają lekko kwaskowaty smak i są bogate w witaminę C oraz antocyjany, które mają silne właściwości antyoksydacyjne.

Jeżyny

Niedoceniane owoce, które są blisko spokrewnione z malinami. Jeżyny są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Mają intensywny, lekko kwaskowaty smak, świetnie sprawdzając się w deserach i dżemach.

Agrest

Agrest to typowo letni owoc, który nie cieszy się taką popularnością jak maliny, a szkoda, bo jest naprawdę wartościowy i pyszny. Agrest zawiera mnóstwo witaminy C, błonnik i antyoksydanty. Ma lekko kwaskowaty, bardzo charakterystyczny smak, który może zaskoczyć Twoich gości.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie