5 powodów dla których warto pić białą herbatę

Biała herbata nie należy do tych najbardziej popularnych, choć bez wątpienia jest jedną z najzdrowszych jakie znajdziemy na rynku. Zawiera ona mnóstwo właściwości, które wspomagają prawidłową pracę naszego organizmu. Oczywiście warto pamiętać o tym, by pić ją regularnie. Tylko wtedy bowiem będziemy mogli maksymalnie wykorzystać wszystkie jej zalety.

Starzenie się odłożone w czasie

Biała herbata jest bogata w tak zwane antyoksydanty. Jak wiadomo zwalczają one wolne rodniki, a to z kolei spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo znacznie poprawia wygląd skóry. Właściwości przeciwutleniające zmniejszają także skutki działania słońca. Właściwości białej herbaty bowiem wzmacniają skórę i pomagają budować nowe komórki.

Zamiast kawy

Biała herbata jest dużo zdrowsza niż kawa, a także działa pobudzająco. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości kofeiny. Warto więc pić ją szczególnie rano. W związku z tym, że działa ona pobudzająco unikajmy jej przed snem.

Właściwości przeciwnowotworowe

Niewiele osób wie, że biała herbata zawiera bardzo dużo polifenoli. Podobnie jak w przypadku starzenia się skóry pomagają one usunąć z organizmu wolne rodniki, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.

Dobra na serce

Wysokiej jakości biała herbata pomaga nam także w prawidłowym działaniu serca, a także układu krwionośnego. Ważne jest jednak to, by wybierać napary sprawdzonych firm, takich jak Big-acvtie.pl. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że herbata faktycznie jest zdrowa dla naszego organizmu. Substancje zawarte w białej herbacie zmniejszają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Odporność i odprężenie

Biała herbata to także bogate źródło witamy C. Jak wiadomo wpływa ona pozytywnie na naszą odporność. Regularnie spożywanie naparu może także działać na nas uspokajająco. Osoby mające problem ze stresem, powinny pić białą herbatę przynajmniej raz dziennie. Dodatkowo napar ten bardzo orzeźwia.

Białą herbatę zaparzamy poprzez zalanie torebki z suszem bądź samego suszu. Woda nie powinna być wrząca. Musi ona mieć temperaturę około 85 stopni. Powinna ona być zaparzana przez przynajmniej cztery minuty. Po tym czasie herbata będzie gotowa do spożycia.

Artykuł partnera serwisu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.