Co to jest maltodekstryna - właściwości i zastosowanie

Jerzy Biernacki
03.04.2024

Maltodekstryna jest substancją, którą powszechnie używa się jako dodatek do żywności, leków, odżywek i suplementów diety. Z jednej strony nie zwiększa ona słodkości potraw i napojów, a z drugiej stanowi źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Główny powód zastosowania maltodekstryny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym to fakt, że substancja pozytywnie wpływa na konsystencję, smak i zapach produktów, ale również przedłuża termin przydatności produktów. 

Co to jest maltodekstryna

Czytając składy różnych produktów często można zauważyć składnik, jakim jest maltodekstryna. Jednakże wielu konsumentów nie wie, czym jest substancja i dlaczego dodaje się ją do produktów spożywczych i napojów. Maltodekstryna jest wielocukrem składający się przede wszystkim z glukozy, ale jest bez smaku. Jest w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest w procesie częściowej hydrolizy enzymatycznej roślinnej skrobi. Po rozpuszczeniu w wodzie maltodekstryna staje się lepką pastą.

Wiedząc czym jest maltodekstryna, możemy teraz powiedzieć coś o jej właściwościach. Przede wszystkim charakteryzuje się wysoką zawartością kalorii. Jednocześnie indeks glikemiczny maltodekstryny jest wysoki, bo aż 105. 100g tej substancji dostarcza do organizmu aż 384 kcal. Z tego też powodu nie powinna być ona spożywana przez osoby odchudzające się. Substancja nie powinna być używana przez osoby borykającej się z insulinoopornością, czy cukrzycą. Jeśli chodzi o osoby cieszące się doskonałym zdrowiem, włączenie maltodekstryny w małych ilościach nie będzie dla nich szkodliwa.

Maltodekstryna - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Jak wspomniano, maltodekstryna jest wykorzystywana głównie w produktach spożywczych jako zamiennik tłuszczu. Znajduje się w składzie wielu produktów, a jej zadaniem jest wiązanie, zagęszczanie, stabilizowanie lub spulchnianie. Dodatkowo poprawia smak, ma właściwości regulujące naturalną słodycz i zapach żywności oraz przedłuża jej trwałość. W jakich produktach znajduje się maltodekstryna? Np. w mleku modyfikowanym, produktach typu light, energetycznych przekąskach, majonezie, lodach, produktach mlecznych, wyrobach cukierniczych, słodyczach oraz dania instant. Zastosowanie maltodekstryny jest także w suplementach diety i odżywkach dla sportowców, a także napojach izotonicznych i batonach węglowodanowych.

Podsumowując, maltodekstryna to substancja pochodzenia naturalnego, często pozyskiwana ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaków. Jest to mieszanina łatwo przyswajalnych węglowodanów, jak i innych cukrów. Ilość maltodekstryny dodawanej w procesie wytwarzania produktów spożywczych jest bezpieczna i nie wykazuje działań niepożądanych.

Komunikat prasowy

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie