Maltodekstryna jest substancją, którą powszechnie używa się jako dodatek do żywności, leków, odżywek i suplementów diety. Z jednej strony nie zwiększa ona słodkości potraw i napojów, a z drugiej stanowi źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Główny powód zastosowania maltodekstryny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym to fakt, że substancja pozytywnie wpływa na konsystencję, smak i zapach produktów, ale również przedłuża termin przydatności produktów.
Czytając składy różnych produktów często można zauważyć składnik, jakim jest maltodekstryna. Jednakże wielu konsumentów nie wie, czym jest substancja i dlaczego dodaje się ją do produktów spożywczych i napojów. Maltodekstryna jest wielocukrem składający się przede wszystkim z glukozy, ale jest bez smaku. Jest w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest w procesie częściowej hydrolizy enzymatycznej roślinnej skrobi. Po rozpuszczeniu w wodzie maltodekstryna staje się lepką pastą.
Wiedząc czym jest maltodekstryna, możemy teraz powiedzieć coś o jej właściwościach. Przede wszystkim charakteryzuje się wysoką zawartością kalorii. Jednocześnie indeks glikemiczny maltodekstryny jest wysoki, bo aż 105. 100g tej substancji dostarcza do organizmu aż 384 kcal. Z tego też powodu nie powinna być ona spożywana przez osoby odchudzające się. Substancja nie powinna być używana przez osoby borykającej się z insulinoopornością, czy cukrzycą. Jeśli chodzi o osoby cieszące się doskonałym zdrowiem, włączenie maltodekstryny w małych ilościach nie będzie dla nich szkodliwa.
Jak wspomniano, maltodekstryna jest wykorzystywana głównie w produktach spożywczych jako zamiennik tłuszczu. Znajduje się w składzie wielu produktów, a jej zadaniem jest wiązanie, zagęszczanie, stabilizowanie lub spulchnianie. Dodatkowo poprawia smak, ma właściwości regulujące naturalną słodycz i zapach żywności oraz przedłuża jej trwałość. W jakich produktach znajduje się maltodekstryna? Np. w mleku modyfikowanym, produktach typu light, energetycznych przekąskach, majonezie, lodach, produktach mlecznych, wyrobach cukierniczych, słodyczach oraz dania instant. Zastosowanie maltodekstryny jest także w suplementach diety i odżywkach dla sportowców, a także napojach izotonicznych i batonach węglowodanowych.
Podsumowując, maltodekstryna to substancja pochodzenia naturalnego, często pozyskiwana ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaków. Jest to mieszanina łatwo przyswajalnych węglowodanów, jak i innych cukrów. Ilość maltodekstryny dodawanej w procesie wytwarzania produktów spożywczych jest bezpieczna i nie wykazuje działań niepożądanych.
Komunikat prasowy