Żywienie w chorobie nowotworowej żołądka - zasady i dieta

Piotr Kowalczyk
20.01.2021

Odpowiednie wsparcie żywieniowe w trakcie leczenia onkologicznego ma kluczowe znaczenie w zminimalizowaniu negatywnego wpływu komórek nowotworowych na stan odżywienia osoby chorej. Poznaj zalecenia żywieniowe przydatne w walce z rakiem żołądka.

Nowotwór żołądka - objawy czy skutki uboczne jego leczenia mogą znacznie wpływać na stan odżywienia osoby chorej. Dlaczego? Ponieważ to żołądek jest miejscem, gdzie trawiony, dezynfekowany i magazynowany jest pokarm. Dzięki niemu może on trafiać powoli do jelit, by być dalej skutecznie trawiony. Jeśli żołądek jest dotknięty procesem nowotworowym, wszystkie te funkcje mogą być upośledzone. Niejednokrotnie w procesie leczenia konieczne jest częściowe lub całkowite jego usunięcie co wymaga od układu pokarmowego przystosowania się do pracy w nowych, zmienionych warunkach. Ale to nie wszystko! Samo stosowane leczenie onkologiczne u osoby z rakiem żołądka może przyczynić się do wystąpienia nudności, wymiotów i braku apetytu.

Posiłki, gdy nowotwór jest zlokalizowany w obrębie żołądka

Tak usytuowany nowotwór wymaga modyfikacji standardowych zaleceń żywieniowych jakie obowiązują dla pacjentów onkologicznych. Po pierwsze bardzo ważne jest zmniejszenie wielkości posiłków i ich częstotliwości. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest spożywanie 5-7 mniejszych posiłków. Ważne jest też to, jak są spożywane – powinny być jedzone powoli i dokładnie żute. Po posiłku zalecany jest także krótki odpoczynek z lekko uniesioną głową. Istotne jest także, by wszystkie dania i napoje miały temperaturę pokojową. Dlaczego? Ponieważ te gorące i zimne działają drażniąco na jelita i mogą być przyczyną ich nadmiernego pobudzenia. By spowolnić przesuwanie się pokarmu w układzie pokarmowym, płyny zaleca się pić 30-60 minut po posiłku.

Delikatne i wartościowe produkty to podstawa

Istotna jest delikatna konsystencja posiłków szczególnie w początkowych miesiącach leczenia. Te o drażniącej strukturze powinny być rozdrabniane. Z warzyw i owoców zaleca się usuwanie pestek i skórek. Początkowo najlepiej spożywać je po ugotowaniu. Zalecane jest także unikanie warzyw o właściwościach wzdymających jak te kapustne cebulowe i strączkowe. Ponadto, w początkowej fazie leczenia konieczne jest stosowanie diety z ograniczoną ilością błonnika. Podstawą jadłospisu  powinno być zatem białe pieczywo, drobne kasze, biały ryż i makaron. Dopiero z czasem, stopniowo można próbować jeść brązowy ryż i dobrze ugotowane kasze. Nowotwór żołądka to także konieczność unikania nadmiaru tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych. Jak w przypadku każdego innego nowotworu nie należy zapominać o dobrych źródłach białka. Polecane jest chude mięso, ryby, produkty mleczne i jaja.

Kiedy brakuje apetytu i masa ciała spada

Jeśli mimo starań nie udaje się zatrzymać spadku masy ciała, warto przedyskutować z lekarzem możliwość wprowadzenia do jadłospisu wsparcia żywieniowego w postaci żywności medycznej. Produkty tego typu w małej objętości zawierają znaczne ilości energii i składników odżywczych. Jest to niezwykle istotne w sytuacji, kiedy akceptowane są tylko niewielkie objętości pokarmu. Przykładem takich preparatów są Resource Protein lub Impact Oral. Rodzaj i sposób dawkowania żywności medycznej powinien być zawsze ustalony indywidualnie przez lekarza prowadzącego, który może ocenić stan osoby chorej i możliwości pracy układu pokarmowego.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie