Produkty spożywcze, które sprawdzają się w suplementacji magnezu

Andrzej Winnicki
26.03.2021

Niedobory magnezu są dość powszechnym problemem. Wynikają przede wszystkim ze złej diety oraz nadużywania produktów, które usuwają magnez z ludzkiego organizmu. Na szczęście naprawienie sytuacji nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga sięgania po apteczne suplementy. Niedobory magnezu można uzupełnić poprzez włączenie do swojej diety kilku produktów spożywczych zasobnych w ten pierwiastek, a przy tym smacznych i łatwo dostępnych. Wymieniamy je w naszym poradniku.

Jakie są objawy niedoboru magnezu?

O tym, że mamy niedobór magnezu świadczy kilka bardzo charakterystycznych objawów. Są to przede wszystkim:

  • drganie mięśni,
  • drganie powiek,
  • kołatanie serca,
  • nieuzasadniony np. wysiłkiem fizycznym wzrost ciśnienia tętniczego,
  • skurcze mięśniowe,
  • bóle głowy,
  • problemy z zasypianiem,
  • rozdrażnienie,
  • nadmierna aktywność (nadpobudliwość),
  • problemy z utrzymaniem koncentracji.

Gdy pojawiają się takie objawy, to w pierwszej kolejności warto wzbogacić swoją dietę o produkty spożywcze bogate w magnez. Można również wykonać badania krwi, aby potwierdzić, że rzeczywiście mamy do czynienia z niedoborem tego ważnego pierwiastka w organizmie.

Które produkty spożywcze są idealne do suplementowania magnezu?

Lista takich produktów jest całkiem długa. Dobra informacja: znajdziemy na niej produkty, które są smaczne, mają szerokie zastosowanie kulinarne, mogą być dodawane do głównego dania lub stanowić pyszną przekąskę. Oto wybrane propozycje:

  • wszelkie produkty pełnoziarniste – chociażby: ryż brązowy, pełnoziarniste pieczywo, kasza jęczmienna i gryczana, płatki owsiane, płatki kukurydziane;
  • owoce – zwłaszcza banany, awokado, pomarańcze oraz jabłka;
  • warzywa – najbardziej zasobne w magnez są pietruszka, sałata, brokuły, marchew i warzywa strączkowe (fasola, fasolka szparagowa);
  • kakao;
  • pestki dyni;
  • orzechy;
  • pestki słonecznika;
  • mleko i przetwory mleczne, takie jak ser czy twaróg;
  • mięso wieprzowe i wołowe;

Aby zwiększyć efektywność suplementacji magnezu i zminimalizować ryzyko ponownego wystąpienia niedoborów tego pierwiastka warto ograniczyć spożycie alkoholu, kawy, herbaty oraz napojów gazowanych, a najlepiej w ogóle wykluczyć je ze swojej diety.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie