Popularne rośliny napotne: warto mieć je w swojej kuchni

Jerzy Biernacki
19.02.2021

Medycyna naturalna szybko wraca do łask, bo coraz więcej osób ma świadomość tego, że metody lecznicze stosowane przez nasze babcie nadal są bardzo skuteczne, a przy tym mogą być bezpieczniejsze w porównaniu ze stosowaniem farmaceutyków. Dobrym przykładem są rośliny napotne – pospolite, łatwo dostępne w naszym kraju, świetnie nadające się do przyrządzania z nich domowych mikstur. Te wyjątkowo skuteczne w walce z gorączką (ale nie tylko) wymieniamy w naszym poradniku.

Malina właściwa

Nazywana również maliniakiem. Ma silne właściwości napotne i dotyczy to zarówno liści, jak i owoców. Malina właściwa jest bogatym źródłem takich składników, jak kwasy organiczne, pektyny, żelazo, miedź, witamina A, witamina B2, witamina C oraz witamina PP. Nie wiadomo dokładnie, która z nich odpowiada za napotne właściwości tej rośliny, ale efekt pojawia się już po około pół godzinie od wybicia naparu.

Lipa drobno- i szerokolistna

Zdecydowanie najpopularniejsza roślina napotna, której właściwości przeciwgorączkowe są doskonale znane od wieków i wykorzystywane chociażby w popularnych lekach dla dzieci. Liście lipy zawierają takie składniki, jak flawonoidy, olejki eteryczne, związki ślazowe, fitosterole oraz kwasy organiczne. W celach leczniczych najlepiej jest przygotowywać napar z liści, który świetnie sprawdza się nie tylko w zbijaniu gorączki, ale też np. leczeniu nadciśnienia, bólu gardła i nerwicy. Jest to również naturalny środek moczopędny oraz regulujący trawienie.

Brzoza brodawkowata

Jedno z najbardziej pospolitych drzew występujących w naszym kraju, które od wieków jest wykorzystywane w celach leczniczych. Najczęściej z brzozy pobiera się sok, który ma silne właściwości wzmacniające odporność. Jeśli jednak zależy nam na stworzeniu mikstury napotnej, to najlepszy będzie napar z liści brzozy, które zawierają między innymi flawonoidy, saponiny, związki terpenowe, kwasy organiczne, garbniki katechinowe oraz sole mineralne.

Czarny bez

Podstawa medycyny naturalnej. Czarny bez od setek lat był wykorzystywany w celu zbicia gorączki oraz przyspieszenia leczenia przeziębienia czy grypy. Najlepiej sprawdzają się tutaj owoce tej rośliny, z których można przyrządzić syrop czy sok. Owoce czarnego bzu zawierają między innymi rutynę, kwasy chlorogenowe oraz potas.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.