Medycyna naturalna szybko wraca do łask, bo coraz więcej osób ma świadomość tego, że metody lecznicze stosowane przez nasze babcie nadal są bardzo skuteczne, a przy tym mogą być bezpieczniejsze w porównaniu ze stosowaniem farmaceutyków. Dobrym przykładem są rośliny napotne – pospolite, łatwo dostępne w naszym kraju, świetnie nadające się do przyrządzania z nich domowych mikstur. Te wyjątkowo skuteczne w walce z gorączką (ale nie tylko) wymieniamy w naszym poradniku.
Nazywana również maliniakiem. Ma silne właściwości napotne i dotyczy to zarówno liści, jak i owoców. Malina właściwa jest bogatym źródłem takich składników, jak kwasy organiczne, pektyny, żelazo, miedź, witamina A, witamina B2, witamina C oraz witamina PP. Nie wiadomo dokładnie, która z nich odpowiada za napotne właściwości tej rośliny, ale efekt pojawia się już po około pół godzinie od wybicia naparu.
Zdecydowanie najpopularniejsza roślina napotna, której właściwości przeciwgorączkowe są doskonale znane od wieków i wykorzystywane chociażby w popularnych lekach dla dzieci. Liście lipy zawierają takie składniki, jak flawonoidy, olejki eteryczne, związki ślazowe, fitosterole oraz kwasy organiczne. W celach leczniczych najlepiej jest przygotowywać napar z liści, który świetnie sprawdza się nie tylko w zbijaniu gorączki, ale też np. leczeniu nadciśnienia, bólu gardła i nerwicy. Jest to również naturalny środek moczopędny oraz regulujący trawienie.
Jedno z najbardziej pospolitych drzew występujących w naszym kraju, które od wieków jest wykorzystywane w celach leczniczych. Najczęściej z brzozy pobiera się sok, który ma silne właściwości wzmacniające odporność. Jeśli jednak zależy nam na stworzeniu mikstury napotnej, to najlepszy będzie napar z liści brzozy, które zawierają między innymi flawonoidy, saponiny, związki terpenowe, kwasy organiczne, garbniki katechinowe oraz sole mineralne.
Podstawa medycyny naturalnej. Czarny bez od setek lat był wykorzystywany w celu zbicia gorączki oraz przyspieszenia leczenia przeziębienia czy grypy. Najlepiej sprawdzają się tutaj owoce tej rośliny, z których można przyrządzić syrop czy sok. Owoce czarnego bzu zawierają między innymi rutynę, kwasy chlorogenowe oraz potas.