Najlepsze źródła potasu, które warto włączyć do swojej diety

Jerzy Biernacki
02.04.2021

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Odpowiada m.in. za działanie układu nerwowego, reguluje ciśnienie krwi oraz zapewnia odpowiednie napięcie mięśniowe. Niedobory potasu można uzupełnić zarówno sięgając po suplementy diety, jak i wzbogacając swój jadłospis o naturalne źródła tego pierwiastka. W naszym poradniku znajdziesz gotową listę takich produktów żywnościowych.

Jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie na potas?

Przyjmuje się, że dorosły człowiek (bez względu na płeć) powinien codziennie przyjąć około 3500 mg potasu. Większość z nas nie spełnia tego wymogu, ponieważ średnia w naszym społeczeństwie wynosi około 2600 mg. To w konsekwencji prowadzi do chronicznych niedoborów potasu.

Warto również zwrócić uwagę na zalecane dzienne zapotrzebowanie na potas w młodszych grupach wiekowych. Przykładowo: niemowlęta potrzebują około 400-750 mg potasu na dobę, dzieci w wieku szkolnym około 1800-2400 mg, natomiast nastolatki – do 3500 mg. Największe zapotrzebowanie na potas mają z kolei kobiety ciężarne, u których wynosi ono około 4000 mg na dobę.

Rada

Twoje zapotrzebowanie na potas będzie większe, jeśli uprawiasz sport lub pracujesz fizycznie, ponieważ ten pierwiastek jest wydalany z organizmu wraz z potem.

Najlepsze naturalne źródła potasu

Na szczęście potas jest obecny w wielu smacznych i powszechnie stosowanych w polskiej kuchni produktach spożywczych. Do najbogatszych źródeł tego pierwiastka zaliczymy przede wszystkim:

  • owoce – w tym figi, morele, daktyle, jabłka, śliwki, banany, porzeczki, kiwi, cytrusy,
  • warzywa – głównie natkę pietruszki, liście szpinaku i koperek oraz liście buraka,
  • grzyby – przede wszystkim kurki i boczniaki,
  • rodzynki,
  • mak,
  • nasiona słonecznika,
  • kakao (nie napoje kakaowe!),
  • migdały,
  • warzywa strączkowe, jak groch, fasola, soczewica,
  • soja,
  • pomidory (w tym koncentrat pomidorowy),
  • awokado,
  • ryby morskie,
  • płatni jęczmienne, żytnie i owsiane,
  • gruboziarniste kasze,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • orzechy laskowe i ziemne,
  • pistacje
  • chude mięso,
  • ziemniaki.

Jak widać wybór jest bardzo duży, dlatego nie będziesz mieć raczej problemu z uzupełnieniem swojego jadłospisu o produkty będące naturalnymi źródłami cennego potasu.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie