Osoby, którym jest wiecznie zimno, bardzo często to bagatelizują i uznają, że „taka już ich natura”. Faktycznie, to wcale nie musi być niepokojący objaw, o ile organizm w miarę prawidłowo reaguje na zmiany temperatur. Jednak w sytuacji, gdy termometry wskazują grubo powyżej 30 stopni Celsjusza, a Tobie nadal jest zimno i zakładasz bluzę, musisz zacząć się martwić i skonsultować to z lekarzem. Sprawdź, jakie mogą być możliwe przyczyny takiej nietypowej reakcji organizmu.
Chroniczne uczucie zimna, niezależnie od pogody, często towarzyszy osobom z niedowagą. Jeśli Twój indeks BMI wynosi mniej niż 18, to oznacza, że jesteś za chudy. W efekcie masz zbyt mało tkanki tłuszczowej, która nie tylko stanowi izolację, ale też jest magazynem energii dla organizmu. Porozmawiaj z dietetykiem, co możesz zrobić, aby bezpiecznie przybrać na wadze.
Jeśli jest Ci cały czas zimno, a szczególnie marzną Ci stopy i dłonie, to bardzo prawdopodobne jest, że masz problemy z krążeniem. To typowa przypadłość u osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia serca. W skrajnym przypadku może to doprowadzić nawet do zatorów tętniczych, dlatego nie lekceważ tych objawów i omów je ze swoim lekarzem.
Osoby cierpiące na choroby tarczycy bardzo często odczuwają zimno niezależnie od temperatury otoczenia. Niedoczynność tarczycy objawia się właśnie niską tolerancją na chłód – wystarczy więc lekki powiew wiatru, aby chory od razu narzucił na siebie koc. Jest to spowodowane spowolnieniem metabolizmu, przez co organizm ma trudności z wytworzeniem odpowiedniej ilości energii do ogrzania. Wątpliwości rozwieją szczegółowe badania krwi, których wyniki trzeba skonsultować z lekarzem.
Niedobory żelaza w organizmie skutkują spadkiem poziomu czerwonych krwinek, które są odpowiedzialne za transportowanie tlenu do komórek organizmu. Spowolnienie tego procesu objawia się właśnie chronicznym uczuciem zimna, nawet w upalne dni. Może to być także objaw anemii, dlatego nie można tego bagatelizować. Zalecamy pilne wykonanie badań krwi i przedstawienie ich lekarzowi. Niedobory żelaza można uzupełnić przy pomocy suplementów lub poprzez wzbogacenie diety w produkty zasobne w ten pierwiastek (np. szpinak, jarmuż, jajka, czerwone mięso czy owoce morza).